Categorii

„Tu cum stai cu inima?”: Zi de reculegere la ITRC Iaşi

Zi-reculegere-mai2016Ziua de reculegere semestrială pentru seminariştii de la Institutul Teologic Romano-Catolic „Sf. Iosif” din Iaşi s-a ținut sâmbătă, 28 mai a.c., în ajunul sesiunii de examene. Părintele Marius Petru Bîlha OFMConv, care a ținut meditațiile acestei zile, i-a invitat pe seminariști la un control „cardiologic” pentru a vedea dacă din inima fiecăruia ţâşneşte viaţă sau dacă nu cumva ea le este afectată de „sclerocardie”.

Prin cuvintele sale, părintele Bîlha a voit să transmită un mesaj concis şi profund: este nevoie de o inimă nouă, dacă vrem să răspândim iubire. Asemenea unor apostoli ai milostivirii, trebuie să ne ardă inima de dragoste faţă de Dumnezeu şi faţă de aproapele; şi cum să ne „incendiem” inima? – lăsându-ne transformaţi de cuvântul lui Dumnezeu care este plin de putere.

Ca viitori preoţi, seminariştii au datoria de a-şi forma o inimă care simte vibraţia lumii, care aude şi vede nevoile ei. Această inimă este una recunoscătoare, care se bucură de darul primit şi îl împărtăşeşte, devenind o inimă euharistică – jertfă de mulţumire. Inima preotului este înţeleaptă nu numai dacă ştie să aducă laudă, ci și dacă ştie să guste viaţa şi să dea gust vieţii, astfel încât să devină o torţă vie, înflăcărată de iubirea lui Dumnezeu şi nevoile omului.

Lumea este însetată de bucurie şi de iubire, iar la această chemare, creştinul nu poate să rămână impasibil, căci bucuria este cea care îl vivifică. „Fericirea nu e o aplicaţie”, spunea Papa Francisc, ci este un dar al Duhului, pe care îl primim dacă avem o inimă liberă, disponibilă, locuită de Dumnezeu. Aşadar, înainte de a „incendia cu iubire” lumea, tu cum stai cu inima?

Michail Iulian Echert

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.