Categorii

Tinerii de la Taizé în Polonia, papa: „Colaborați la transformarea lumii”

Pentru a cincea oară se va ține în Polonia a 42-a întâlnire europeană anuală animată de Comunitatea din Taizé care reunește peste douăzeci de mii de tineri din tot continentul de diferite confesiuni. Adunarea va avea loc la Wrocław, care deja a găzduit evenimentul în 1989 şi în 1995, şi se va ține de la 28 decembrie 2019 la 1 ianuarie 2020. Tema aleasă este „Mereu în mișcare, niciodată dezrădăcinați”.

Aceste întâlniri europene anuale fac parte din „pelerinajul de încredere pe pământ” animat din Taizé de comunitatea condusă de priorul frère Alois, succesori al fondatorului Roger Schutz care le-a promovat în urmă cu peste patruzeci de ani. Tinerii care participă se reunesc pentru a se ruga împreună, pentru a se insera într-o zi într-o Biserică locală şi a încerca să aprofundeze teme precum înțelegerea dintre popoare, pacea, înțelegerea credinţei şi angajarea socială.

Unul din obiective este acela de a le permite tinerilor să trăiască o experienţă de Biserică drept loc de prietenie, primire şi comuniune. În momentul în care construcția Europei întâlnește multă rezistență, unde se înmulțesc neînțelegerile dintre țări, o întâlnire de acest gen în Polonia va permite miilor de tineri să trăiască experienţa că o încredere reciprocă poate să fie construită.

În vederea evenimentului, papa Francisc a trimis un mesaj participanților care deja sunt în călătorie spre Wrocław. Oprindu-se asupra temei alese pentru această ediție, pontiful a urat tinerilor să „descopere împreună cât de mult înrădăcinarea în credinţă vă cheamă şi vă pregătește să mergeți spre ceilalți, să răspundeți la noile provocări din societățile noastre, îndeosebi pericolele care apasă asupra casei noastre comune”.

În mesaj – semnat de cardinalul secretar de stat, Pietro Parolin, papa a amintit şi ceea ce a scris în exortaţia apostolică post-sinodală Christus vivit: „Rădăcinile nu sunt ancore care ne leagă de alte epoci şi ne împiedică să ne întrupăm în lumea actuală pentru a face să se nască ceva nou. Dimpotrivă, sunt un punct de înrădăcinare care ne permite să creștem şi să răspundem la noile provocări… Căutând cu mulţi alţii veți descoperi că există multă bucurie în a porni la drum, uneori (ca Abraham) fără a cunoaște dinainte destinația”.

„Fiți mereu gata pentru noile începuturi, pentru a mărturisi Evanghelia şi a fi pe deplin prezenți pentru cei care vă înconjoară, în special pentru cei mai săraci şi cei mai dezavantajați”, a mai adăugat papa Francisc. „Nu așteptați până mâine pentru a colabora la transformarea lumii cu energia voastră, îndrăzneala voastră şi creativitatea voastră… Voi sunteți acum-ul lui Dumnezeu, care vă vrea rodnici”.

De Luca Rolandi

(După Vatican Insider, 27 decembrie 2019)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.