Categorii

Tema pentru Ziua Mondială a Comunicaţiilor Sociale 2017

comunicatii-sociale-2017Aceasta este tema pe care Sfântul Părinte Francisc a ales-o pentru a 51-a Zi Mondială a Comunicaţiilor Sociale, care se celebrează în 2017: „Nu te teme, căci eu sunt cu tine” (Is 43,5). A comunica speranţă şi încredere în timpul nostru.

* * *

Comunicat al Secretariatului pentru Comunicare (29 septembrie 2016)

„Nu te teme, căci eu sunt cu tine” (Is 43,5). A comunica speranţă şi încredere în timpul nostru

A anestezia conştiinţa sau a se lăsa cuprins de disperare sunt două boli posibile la care poate conduce actualul sistem comunicativ.

Este posibil ca să se cauterizeze conştiinţa, aşa cum aminteşte Papa Francisc în Laudato si’, din cauza faptului că adesea profesionişti, comentatori şi mijloace de comunicare acţionând în zone urbane distante de locurile sărăciei şi ale nevoilor, trăiesc o distanţă fizică ce conduce adesea la ignorarea complexităţii dramelor bărbaţilor şi femeilor.

În schimb este posibilă disperarea, când comunicarea este emfatizată şi spectacularizată, devenind uneori adevărată strategie de construcţie de pericole apropiate şi frici ameninţătoare.

Dar în mijlocul acestui zgomot asurzitor se aude o şoaptă: „Nu te teme, căci eu sunt cu tine”. În Fiul său, Dumnezeu s-a făcut solidar cu orice situaţie umană şi a revelat că nu suntem singuri, pentru că avem un Tată care nu-i uită pe fiii săi. Cine trăieşte unit cu Cristos, descoperă că şi întunericul şi moartea devin, pentru oricine vrea asta, loc de comuniune cu Lumina şi Viaţa. În orice eveniment încearcă să descopere ce se întâmplă între Dumnezeu şi omenire, pentru a recunoaşte cum El însuşi, prin scenariul dramatic din această lume, scrie istoria mântuirii. Noi creştinii avem o „veste bună” de relatat, deoarece contemplăm încrezători orizontul Împărăţiei. Tema următoarei Zile Mondiale a Comunicaţiilor Sociale este o invitaţie de a povesti istoria lumii şi istoriile bărbaţilor şi femeilor, după logica „veştii bune” care aminteşte că Dumnezeu nu renunţă niciodată să fie Tată, în nicio situaţie şi faţă de fiecare om. Să învăţăm să comunicăm încredere şi speranţă pentru istorie.

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.