Categorii

Suntem o Biserică vie, o Biserică aflată în comuniune intimă: pământ – purgatoriu – cer.

Joi, 2 noiembrie 2017, Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași a înălțat o rugăciune, o strigare la cer împreună cu întregul cor al Bisericii Catolice universale pentru frații care au trecut din această viață și așteptă să intre pe porțile împărăției lui Dumnezeu. Această rugăciune s-a exprimat concret în liturghie și în procesiune.

Rugăciunea a început în zorii zilei cu Liturgia Orelor urmată de Sfânta Jertfă a Liturghiei în capela seminarului unde în cadrul celebrării prezidate de pr. dr. Mihai Pătrașcu au fost pomeniți toți răposații care au oferit jertfe de slujire în cadrul seminarului: preoți, profesori și seminariști. Tot în cadrul Sfintei Liturghii ne-a fost oferit un cuvânt de învățătură de către părintele celebrant care ne-a făcut conștienți de speranța învierii creștine.

 Pe urmă rugăciunile noastre s-au armonizat cu cele ale Bisericii universale în cadrul liturghiei prezidate de PS Petru Gherghel la ora 10:00 în catedrala „Adormirea Maicii Domnului”. Împreună cu el i-am adunat împreună pe toți păstorii care au pășit înaintea noastră pragul morții sub semnul credinței și alături de ei pe toți seminariștii care au răposat și sub acordurile requiem-ului i-am prezentat pe toți în fața Dumnezeului milostiv.

Tot pentru aceștia am implorat milostivire prin intermediul procesiunii care a avut loc în cimitirul „Eternitatea” la ora 14:00. Rugăciunea a fost condusă de PS Petru Gherghel care a avut alături 23 de preoți ce au intonat imnuri și psalmi împreună. Astfel stropit cu apă sfințită monumentele funerare ale PS Marcu Glaser, pr. Carmil Tocănel, pr. Ioan Jicmon, pr. Gaspar Bachmeier și al Surorilor „Notre Dame de Sion”, iar cu lacrimile rugăciunilor am stropit sufletele tuturor acelora care au păstorit turma diecezei noastre.

Ziua s-a încheiat cu procesiunea în cimitirul aflat în curtea seminarului la ora 19:30. Conduși de crucea procesională pe alea iluminată de lumânări și de făcliile speranței noastre în învierea morții am pășit alături de Maria prin obscurul cerului lipsit de soare și al purgatorului către cei răposați recitând alături de părintele celebrant Mihai Pătrașcu și de ceilalți preoți din seminar rugăciunea rozariului și o libera pentru cei ce nu mai sunt printre noi.

Fechetă Ciprian

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.