Categorii

Sună la interfon. „Cine e?”. „Sunt Papa”

Imaginaţi-vă într-o după-amiază oarecare să auziţi că sună la uşă, să răspundeţi şi să auziţi spunând: „Sunt Pontiful”. Aţi crede? Probabil că nu, şi totuşi astăzi la Ostia s-a întâmplat asta. În periferia romană umbla un „paroh îmbrăcat în alb” care suna la interfoane. De fapt, după-amiază Papa Francisc a ieşit din Vatican şi, ca semn de apropiere de familiile care locuiesc în zonă, a decis că va binecuvânta casă cu casă locuinţele lor, aşa cum face preotul care conduce o parohie în fiecare an, chiar în timpul perioadei pascale.

Astfel Pontiful a voi, şi în lunea mai, să continue „Vinerile Milostivirii”, semne inspirate din faptele de milostenie trupească şi sufletească pe care Papa le-a făcut în timpul Jubileului.

Sala de Presă a Vaticanului a făcut cunoscut că în urmă cu două zile, părintele Plinio Poncina, paroh de „Stella Maris”, una dintre cele şase parohii din Ostia, a afişat – ca de obicei – un anunţ pe uşa blocurilor populare, avertizând familiile că avea să treacă pentru a le vizita pentru obişnuita binecuvântare pascală.

Astăzi a fost mare surpriza când, sunând la uşă, în locul parohului locuitorii l-au văzut pe Papa Francisc. Papa s-a „făcut paroh”: cu mare simplitate s-a întreţinut cu familiile, a binecuvântat circa douăsprezece apartamente care compun blocul din piaţa Francesco Conteduce 11, lăsând în dar rozariul. Glumind, a voit să-şi ceară scuze pentru deranj, asigurând însă că a respectat orarul de tăcere în care locatarii se odihnesc după prânz, aşa cum afirmă afişul de la intrarea în bloc.

Deşi aparţine teritoriului primăriei de Roma, Ostia, cu cei circa 100 de mii de locuitori, constituie un nucleu de sine stătător, primind în cadrul contextului său urban o comunitate vie de credincioşi. Biserica, parohia şi micul teren de fotbal adiacent, devin adesea un punct de referinţă pentru comunitate şi construiesc un punct de sosire pentru acele realităţi sociale şi existenţiale care adesea, îndurând forme de excludere, rămân la margini.

(După Vatican Insider 19 mai 2017)

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.