Categorii

Sport şi credinţă, prima conferinţă mondială în Vatican în octombrie

Sport-credintaSe va desfăşura în Vatican, de la 5 la 7 octombrie, prima mare conferinţă despre sport şi credinţă – titlul iniţiativei „Sportul în slujba umanităţii” – care se anunţă ca un eveniment cu caracter global la care au aderat şi vor participa şi Naţiunile Unite şi Comitetul Internaţional Olimpic; ba chiar sunt prevăzute intervenţiile atât a lui Ban Ki Moon (secretar ONU) cât şi a lui Thomas Bach (preşedinte CIO). La inaugurare este posibil ca să ia parte şi Papa Francisc.

Evenimentul este promovat de Consiliul Pontifical al Culturii prezidat de cardinalul Gianfranco Ravasi, şi de Allianz – în calitate de partener fondator al manifestării – una dintre primele grupuri mondiale în domeniul asigurărilor foarte activ şi în domeniul financiar.

Evenimentul, care a primit binecuvântarea Pontifului, va avea loc într-un moment deosebit, adică la puţin timp după încheierea Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro programate de la 5 la 21 august. Este de altfel prima dată că jocurile olimpice sunt încredinţate unui mare oraş din America de Sud, totuşi de la încredinţarea lor în 2009 până astăzi, multe lucruri s-au schimbat şi actualmente Brazilia trăieşte o complexă criză instituţională şi economică având repercusiuni sociale. De altfel n-au lipsit protestele datorită risipei de resurse, a îndoielilor despre transparenţă, a prea multor lucrări neîncheiate. De altfel, asemenea contestaţii existaseră deja la recentul campionat mondial de fotbal desfăşurat şi el în marea ţară din America Latină. Dar una dintre necunoscutele cele mai grele se referă acum şi la tema siguranţei, teama este că evenimentul poate fi ocazia pentru un atac terorist. Pe de altă parte, psihoza terorism însoţeşte de acum toate marile întâlniri globale, în orice ţară s-ar desfăşura.

De asemenea, pe frontul sportiv, tema doping şi-a făcut apariţia ajungând să comporte excluderea răsunătoare a unei părţi considerabile a atleţilor ruşi de la jocurile olimpice (aparţinând echipei de atletism uşor), lucru care desigur va influenţa asupra medaliilor finale şi asupra valorii competiţiei. În acest sens sunt importante cuvintele adresate de Papa membrilor Federaţiei Italiene de Tenis primiţi în audienţă în aula „Paul al VI-lea” în mai 2015. „Biserica se interesează de sport pentru că îl îndrăgeşte pe om, pe omul întreg – a afirmat cu acea ocazie Pontiful – şi recunoaşte că activitatea sportivă are incidenţă asupra formării persoanei, asupra relaţiilor, asupra spiritualităţii. Voi sportivilor aveţi o misiune de îndeplinit: de a putea fi, pentru cei care vă admiră, modele valabile de imitat”. „Şi voi, conducători, antrenori şi lucrători sportivi – a adăugat el – sunteţi chemaţi să daţi mărturie bună despre valorile umane, maeştri ai unei practici sportive care să fie mereu leală şi limpede. Sportul vostru este unul foarte competitiv, însă presiunea de a voi să se obţină rezultate semnificative nu trebuie să determine niciodată să se meargă pe scurtături cum se întâmplă în cazul dopingului. Cât de urâtă şi sterilă este acea victorie care este obţinută încălcând regulile şi înşelându-i pe ceilalţi!”, apoi Bergoglio a adăugat liber: „Puneţi-vă în joc cu ceilalţi şi cu Dumnezeu, dând ceea ce este mai bun din voi înşivă, dedicând viaţa pentru ceea ce într-adevăr valorează şi durează pentru totdeauna”. Dar desigur jocurile olimpice vor constitui un punct de referinţă important, cu toate implicaţiile lor diferite, sportive, sociale şi culturale, pentru o dezbatere amplă.

Tema evenimentului programat în Vatican a fost inspirată de o altă afirmaţie a lui Francisc: „Provoacă-te pe tine însuţi în jocul vieţii, cum se face în jocul sportului”; la întâlnire este prevăzută participarea a 150 de personalităţi ale sportului, religiei, întreprinderii şi societăţii civile. Conform monseniorului Melchor Sanchez de Toca y Alameda, subsecretar al Consiliului Pontifical al Culturii, „va fi prima reuniune la nivel înalt în Vatican despre sport şi credinţă. Dar nu va fi vorba despre un eveniment izolat, pentru că ideea este aceea de a crea o mişcare globală care să-i implice pe toţi, făcând abstracţie de credinţă, de cultură şi de geografie”. „Inclusion, involvement, inspiration vor fi cele trei mari «in» care indică ariile tematice ale întâlnirii – a mai spus Sanchez de Toca –. De fapt, se va încerca să se înţeleagă cum sportul şi credinţa, împreună, pot contribui la crearea de societăţi mai integrate (inclusion); la promovarea, în persoane, a conştiinţei civice şi a dorinţei de a se angaja pentru comunitate (involvement); la realizarea de vieţi mai sănătoase, mai integre şi mai complete (inspiration) pentru a face faţă marilor provocări ale umanităţii”. Şi Allianz, prin administratorul delegat Oliver Baete, a voit să explice, în zilele trecute, sensul propriei participări şi prezenţe observând că „această conferinţă va însemna punerea primei pietre a unei mişcări globale pentru a construi punţi între persoane şi a transforma viaţa lor”. Aşadar este posibil ca după această întâlnire să urmeze alte iniţiative, probabil anunţate deja la sfârşitul lucrărilor: de fapt conferinţa se va încheia cu o declaraţie finală.

De Francesco Peloso

(După Vatican Insider, 19 iulie 2016)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.