Categorii

Simpozion dedicat familiei, „semnul milostivirii lui Dumnezeu pentru lume şi pentru Biserică”

Simpozion-familie-2016În perioada 26-28 august 2016, la Institutul Teologic Romano-Catolic, din dealul Copoului din Iaşi, a avut loc un simpozion dedicat familiei, cu tema: „Familia, semnul milostivirii lui Dumnezeu pentru lume şi pentru Biserică”.

Au conferenţiat: PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi; PS Mihai Frăţilă, episcop greco-catolic de Bucureşti; PS Cornel Damian, episcop auxiliar de Bucureşti şi coordonator al pastoraţiei familiei, în cadrul Conferinţei Episcopilor din România; pr. prof. univ. dr. Ioan Cristinel Teşu, profesor titular la disciplina Spiritualitate ortodoxă, Ascetică şi Mistică, în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloaie”, din Iaşi; dr. Anca Maria Cernea, medic specialist în medicină generală la Centrul de Diagnostic şi Tratament al Spitalului „Dr. Victor Babeş”, reprezentant al Asociaţiei Medicilor Catolici din Bucureşti, precum şi prof. dr. Sara Schietroma, psiholog şi profesor la Universitatea Saleziană, din Roma, Italia.

Au fost prezente 22 de familii, însumând 73 de persoane, din cinci dieceze, respectiv: Bucureşti, Iaşi, Oradea, Satu Mare, Chişinău şi din trei eparhii greco-catolice, respectiv: Bucureşti, Cluj-Gherla, Oradea.

La finalul zilei în care au avut loc conferinţele, s-a alăturat prin cântec şi voie bună şi domnişoara Carmen-Lorena Acatrinei, o cunoscută interpretă de folclor din Tupilaţi-Neamţ.

Simpozionul s-a deschis vineri seara prin sfânta Liturghie celebrată de către PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi, alături de un grup de preoţi. După cină, cu o rugăciune solemnă, în aula magna a Seminarului, a avut loc deschiderea propriu-zisă a simpozionului în prezenţa PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi, a pr. dr. Felician Tiba, slujitor la Oficiul pentru Pastoraţia Familiei, a pr. Eduard Soare, vicerector al Institutului Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” şi a unui mare număr de participanţi.

Cu această ocazie, pr. Felician a amintit scopul întâlnirii: „Am dorit acest simpozion pentru a nu «înmormânta» un dar, aşa cum aţi găsit scris în mesajul din mape, darul de a fi avut reprezentanţi la cele două sinoade dedicate familiei de la Roma, din 2014 şi din 2015. Ar fi fost şi este păcat să ne oprim doar la simple articole sau la simple consemnări pe site-urile diecezelor noastre sau în revistele diecezelor noastre şi să nu mergem mai departe”.

La rândul său, pr. Eduard Soare, în numele Mons. Benone Farcaş, rectorul Seminarului, a spus un sincer „Bun venit” tuturor participanţilor, invitându-i să se simtă acasă în „inima inimii episcopului şi a diecezei”.

PS Petru Gherghel, anticipând conferinţa pe care avea să o prezinte a doua zi, a subliniat rolul de neînlocuit al familiei, a apreciat iniţiativa de a organiza o astfel de întâlnire, a binecuvântat-o şi i-a invitat pe cei prezenţi să se bucure de un astfel de dar.

Totul s-a încheiat cu rugăciunea de seară şi cu explicarea capelei şi a seminarului, de către pr. Felician Tiba.

Ziua de sâmbătă a debutat cu sfânta Liturghie în rit bizantin, celebrată de către PS Mihai Frăţilă, episcop al Eparhiei „Sfântul Vasile cel Mare”, din Bucureşti, căruia i s-a alăturat pr. Călin Sechelea, coordonator al pastoraţiei familiei în Eparhia de Cluj-Gherla. Au concelebrat şi câţiva preoţi latini, care împreună cu toţi credincioşii l-au lăudat şi preamărit pe Dumnezeu pentru darul familiei şi pentru „darul” lacrimilor sfintei Monica, care s-a rugat pentru convertirea fiului ei, Augustin.

La ora 9.30, PS Petru Gherghel a prezentat o magistrală conferinţă despre familie, despre originea şi rolul pe care îl are în planul lui Dumnezeu, subliniind în mod special vocaţia ei de „bastion al vieţii, al iubirii şi al comuniunii”. „Trebuie să recunoaştem, a spus Preasfinţitul, că în perioada dificilă a comunismului, familia creştină din România a dus mai departe tradiţia şi conţinutul credinţei, prin deschiderea faţă de viaţă, faţă de acceptarea încercărilor şi prin simţul datoriei pe care l-a avut şi îl are faţă de generaţiile ulterioare”.

La rândul său, doamna Anca-Maria Cernea, medic şi fiică de fost deţinut politic, a subliniat că nu trebuie să ne fie frică să susţinem adevărul, iar Biserica, cu atât mai mult, are această vocaţie şi în acelaşi timp, datorie. „La Roma, în Sinodul dedicat familiei, am dorit să spun acest lucru, ca Bisericii să nu-i fie frică să susţină adevărul, să nu se teamă în faţa provocărilor şi a încercărilor care sunt astăzi”.

PS Cornel Damian, vorbind despre exortaţia apostolică „Amoris laetitia”, parafrazând titlul operei lui Caragiale, a subliniat „nu trebuie să devină o scrisoare pierdută, ci trebuie citită, studiată şi pusă în practică, pentru că este un document care are în sine o bogăţie foarte mare”.

Pornind de la realitatea existentă, PS Mihai Frăţilă, a subliniat la rândul său că familia este capodopera creaţiei, că nu trebuie să se lase influenţată de spirtul vremii, că noi, cei care avem misiunea de a o sluji, să o facem cu sinceritate şi cu devotament şi să nu ne descurajăm, chiar dacă avem impresia că suntem o minoritate. „Minoritatea, spunea Preasfinţitul, de regulă dă sens şi marchează majoritatea.

Prima parte a zilei a fost încheiată de conferinţa pr. prof Ioan-Cristinel Teşu, care a amintit că suntem o ţară care, de la revoluţia din ’89, am ucis prin avort circa 24 milioane de alţi cetăţeni, că la fiecare 50 de secunde, în Uniunea Europeană are loc un divorţ şi că la fiecare 27 de secunde are loc un avort. Părintele i-a conştientizat pe cei prezenţi cu privire la vocaţia de a da viaţă şi de a fi familie după voinţa lui Dumnezeu.

În după amiaza zilei de sâmbătă, singura conferinţă a fost doar a doamnei Sara Schietroma, psiholog şi profesor la Univesitatea Saleziană din Roma. Am învăţat de la ea că iertarea între persoane şi mai ales în familie este o condiţie obligatorie pentru a trăi liniştiţi, că fără iertare nu se poate construi persoana şi că de fiecare dată când ne greşeşte cineva, trebuie în mod obligatoriu să ne punem în pielea acelei persoane, să vedem intenţia pe care a avut-o. De multe ori, a spus profesoara, ne supărăm fără să avem un motiv concret!

Domnişoara Carmen-Lorena Acatrinei a destins atmosfera prin cântecele de voie bună pe care le-a cântat şi prin invitaţia pe care a făcut-o participanţilor, de a intra în horă.

Seara s-a încheiat târziu după o cină festivă şi după o întâlnire în plenul amfiteatrului, în care fiecare a avut posibilitatea să prezinte activităţile pe care dieceza sau eparhia le face în privinţa pastoraţiei familiei. A reieşit că acestea se preocupă de familii, de formarea tinerilor în privinţa viitoarei vieţi de familie, dar şi că familiile se simt însoţite în drumul lor, de multe ori dificil. S-a reiterat nevoia de a se face şi mai mult, ca Biserică să găsească resurse şi timp mai mult pe care să le aloce familiei.

Duminică dimineaţa a avut loc prezentarea concluziilor din partea participanţilor. Din nou a reieşit frumuseţea şi profunzimea realităţilor subliniate de către conferenţiari, necesitatea de a organiza mai des, poate chiar anual, astfel de întâlniri, iar ca document final a fost propus un „Crez al familiei”, din care reiese că acelaşi Dumnezeu în care credem, e acelaşi care a dorit şi susţine familia în drumul ei, că iubirea care l-a determinat să creeze e aceeaşi care trebuie să se afle şi la baza familiei.

Simpozionul s-a încheiat cu sfânta Liturghie din catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină”, din Iaşi, Liturghie prezidată de către PS Petru Gherghel, în cadrul căreia a fost amintit simpozionul, au fost apreciaţi şi felicitaţi participanţii, iar la sfârşit li s-a oferit tuturor Crezul familiei, o amintire cu fericitul Anton Durcovici, precum şi o imagine cu Jubileul Milostivirii.

La predică, pr. Alois Bulai, profesor la Seminarul din Iaşi, după ce a explicat profunzimea textelor din Liturgia cuvântului, a vorbit foarte frumos despre familie, spunând că trebuie să fie o comunitate de iubire şi de comuniune.

Tuturor un sincer şi profund mulţumesc, episcopului Petru Gherghel, care ne-a primit în dieceză, pentru un astfel de eveniment, episcopului Aurel Percă, prezent la deschiderea simpozionului, tuturor preoţilor, seminariştilor şi surorilor de la Seminar, părintelui Felician, de la Oficiul pentru Pastoraţia Familiei, doamnei Eugenia Dămătăr, colaboratoare la acest oficiu, familiilor din Dieceza de Iaşi, precum şi tuturor celor care au participat la o astfel de sărbătoare.

Anca Olaru

preluare de pe www.ercis.ro

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.