Categorii

Sfinţirea a 13 preoţi

În data de 23 iunie în cadrul solemnității Preasfintei Inimi a lui Isus în catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Iași 13 diaconi au primit prin impunerea mâinilor Preasfințitului ep. Petru Gherghel hirotonirea întru preoție.

Providențială a fost armonizarea sărbătorii universale, cea a Preasfintei Inimi a lui Isus, cu cea locală a hirotonirii noilor secerători în secerișul Domnului. Inima lui Isus, inima străpunsă de suliță pentru mântuirea oamenilor, inima din care a țâșnit sânge și apă, izvor de har pentru Biserică și pentru membrii ei, este inima care cheamă la sfințire, iar în Dumnezeu nu este sfințirea mai mare și mai necesară decât iubirea. Această acțiune a Inimii Preasfinte și-a găsit concretizarea astăzi în preoții nou sfințiți care primesc prin consacrarea lor misiunea de a deveni vestitori ai chemării la iubire, devin prieteni și colaboratori la planul lui Dumnezeu și trăind chiar ei înșiși această iubire, după cum amintea ep. Petru Gherghel evocând cuvintele sf. Ioan Maria Vianney: „preoția este iubirea inimii lui Isus”.

Preasfințitul Pentru Gherghel, cel care ne-a oferit cuvântul de învățătură cu ocazia acestui eveniment, începea predica cu aceste scumpe cuvinte ale lui Isus: „Luați asupra voastră jugul meu și învățați de la mine că sunt blând și umil cu inima și veți găsi odihnă pentru sufletele voastre”(Mt 11,29). Le-a oferit astfel candidaților la preoție scopul și idealul preoțesc care este însuși Cristos. Mergând pe această linie a conturării adevăratei imagini a preoției, Preasfințitul a punctat ferm caracteristica divină a chemării la preoție, după cum o mărturisea Urs von Baltazar: „eu nu am ales, eu am fost ales”. De aceea preoții trebuie să se conformeze Inimii lui Isus. Același lucru îl cere și papa Francis al cărui mesaj pentru preoți și pentru candidații la preoție expus în recentul document Ratio fundamentalis a fost transmis în cadrul cuvântului de învățătură. Acest mesaj are în centru fascinația și exigențele preoției. În acest sens este subliniată chemarea sfântă ce a fost primită, care descoperă în momentul hirotonirii momentul culegerii roadelor. Chemarea este dată de Dumnezeu și din acest motiv preotul aparține lui Dumnezeu, iar o astfel de apartenență nu poate fi întreținută decât prin rugăciune. De asemenea această chemare este una ce-l angajează pe om în totalitate și de aceea preoția nu poate fi o activitate birocratică, ci trebuie să fie o trăire spirituală profundă.

Așadar evenimentul hirotonirii este atât pentru noii preoți, cât și pentru seminariști și pentru laici o frumoasă lecție pe care ne-o dă Dumnezeu și anume: cine este preotul. Această lecție devine izvor de bucurie pentru noii slujitori ai altarului, de speranță pentru cei ce se îndreaptă spre preoție, și de iubire pentru cei care beneficiază de minunata lucrare ce o săvârșește Dumnezeu prin preoți.

Fechetă Ciprian

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.