Categorii

Sfârșit de sesiune – iunie 2016

Examene-2016Sâmbătă, 11 iunie, s-a încheiat sesiunea de examene. La sfârșitul acestei perioade intense de pregătire și de verificare, când studenții se străduiesc să dea tot ce e mai bun din ei, mi-a venit în minte următoarea reflecție.

Îl cunoaștem pe sculptorul român Constantin Brâncuși, care a contribuit la înnoirea covârșitoare a limbajului artistic și plastic în sculptura contemporană. De asemenea, cunoaștem și opera sa „Coloana Infinită” de la Târgu Jiu. O reproducere a ei o găsim și în capela noastră. Vă propun un exercițiu de imaginație: ce ar fi dacă am vedea anul academic ca o „Coloana Infinită”?

Mărgelele ce compun această operă artistică a lui Brâncuși au o formă specifică, și anume: la îmbinarea lor se îngustează, după care se lărgesc, formând astfel un modul octoedric. Asemenea mărgelelor care se îngustează și se lărgesc sunt și studenții în timpul anului academic: într-un moment al anului sunt lăsați „liberi”, după care sunt „strânși”. Această „îngustare a studenților” este perioada sesiunii de examene, căci toți studenții sunt chemați la concentrare a cunoștințelor acumulate în timpul cursurilor, pentru ca astfel să treacă cu succes probele evaluatoare.

Cursul mărgelelor pe „Colona Infinită” este unul dinamic, căci, înălțându-se de la pământ, opera lui Brâncuși pare să sprijine bolta cerească. Studentul, prin formarea sa intelectuală, tocmai spre „cer” tinde, rațiunea fiind chemată la o contemplare a adevărului, pentru ca astfel umanitatea sa să se perfecționeze. Prin înălțarea minții, studentul descoperă faptul că efortul său aduce o notă de originalitate lumii, căci fiecare dintre noi este înzestrat cu un dar unic care schimbă mentalități și transformă inimi.

Sesiunea pare să fie o perioada interminabilă, asemenea „Coloanei Infinite”, însă, în momentul în care este atins sfârșitul acesteia, studenții își dau seama că sesiunea de examene chiar stoarce din ei ce au mai bun.

Michail Iulian Echert

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.