Categorii

Sfârșit de an academic la Institutul Teologic Romano-Catolic „Sf. Iosif” din Iași- 22 iunie 2017

Pe data de 22 iunie a avut locul premierea seminariștilor din cadrul Institutului Teologic Romano-Catolic „Sf. Iosif” din Iași, care s-au remarcat prin rezultatele bune obținute la examene pe parcursul anului academic 2016-2017. Premierea a avut loc la ora 11:00 în Aula Magna a Institutului, premiile fiind înmânate de Preasfințitul Petru Gherghel, episcop de Iași.

Un an academic, spre deosebire de simplul an calendaristic, pe lângă foile calendarului care zboară în bătaia vântului temporal, deapănă zilnic și paginile lungi și grele ale cursurilor universitare, lăsând în urmă un munte de foi. Însă tumultul acestor pagini nu este zadarnic, iar efortul studierii lor nu este sisific. Astfel aceste pagini devin pământ fertil pentru ca Dumnezeu să-și poată însămânța înțelepciunea, și în acest mod din muntele de informații udat de sudoarea studiului încep să încolțească flori, încep să apară roade. Momentul premierii de la sfârșit de an este acest moment al contemplării florilor încolțite în urma unui an academic, este momentul culegerii roadelor. Și la fel cum pentru agricultor momentul culegerii roadelor este momentul când capătă noi forțe și speranță pentru a semăna și anul viitor, tot astfel, momentul premierii este momentul când studenții capătă speranță și avânt pentru un nou început.

Isus a spus că „oricui are i se va mai da” (Mc 19, 26). Același principiu a fost aplicat și în cazul premiilor. Celor care au studiat mult în acest an li s-a dat mai mult material de studiu astfel încât premianții fiecărei clase au primit cărți din partea Editurii Sapientia. Pe lângă aceste premii s-au acordat și obișnuitele premii speciale. Primii trei care au avut cele mai bune rezultate la examene la nivelul seminarului au primit un premiu financiar special, Premiul Fericitul Anton Durcovici, acordat de ep. Petru Gherghel, în amintirea fericitului episcop care a ținut atât de mult la seminariști și s-a preocupat de buna lor formare pe toate planurile. Seminariștii care au beneficiat de acest premiu sunt: Turbuc Laurențiu (anul V), Enășoae Bogdan (anul II) și Fechetă Ciprian (anul I).

Un alt premiu special este Premiul Samariteanul Milostiv acordat pentru o frumoasă activitate în slujba comunității seminariale, premiu oferit de pr. Anton Despinescu. Anul acesta cel găsit vrednic pentru acest premiu a fost seminaristul Lenghen Ștefan (anul IV).

A fost un moment de bucurie pentru seminar, moment când s-au cules roadele unui lung an de studiu. Îi suntem cu toții recunoscători lui Dumnezeu pentru că ne oferă daruri atât de minunate.

Fechetă Ciprian

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.