Categorii

„Sfântul Egidiu”, s-a încheiat întâlnirea internaţională „Punţi de pace”. Întâlnire în 2019 la Madrid

Întâlnirea internaţională „Punţi de pace”, promovată de Comunitatea „Sfântul Egidiu” şi de arhidieceza de Bologna, s-a încheiat ieri seara în piaţa Maggiore şi în faţa lui „Sfântul Petroniu”. Mai înainte, reprezentanţii diferitelor credinţe religioase prezenţi s-au reunit în rugăciune în diferite locuri din oraş.

Din oraşul bolognez, timp de trei zile „capitală a păcii”, conform cuvintelor arhiepiscopului Matteo Zuppi, s-a născut deci „o mişcare de pace care creşte şi se dezvoltă în lume” şi care anul viitor va repropune acelaşi eveniment la Madrid, urmărind mereu „spiritul de la Assisi”. Această mişcare, a spus preşedintele Comunităţii „Sfântul Egidiu”, Marco Impagliazzo, este rod al unei exigenţe „împărtăşite de mulţi în toate ţinuturile: o mişcare de inimi, de gânduri, de voinţe, de culturi pentru pace”.

Şantierul deschis la Bologna a avut participarea a mii de tineri şi adulţi veniţi din toată Europa, 300 de lideri ai tuturor religiilor şi umanişti, 34 de panel de discuţie în care s-a vorbit despre rănile deschise, războaiele încă în desfăşurare, dar s-a şi mărturisit că „pacea este mereu posibilă”, aşa cum a amintit tot Impagliazzo: „Aşa cum a spus în urmă cu 50 de ani tatăl unei oaspete a noastre, Martin Luther King: «I have a dream». Noi avem un vis: pacea”.

Încă o dată în diferitele intervenţii a revenit metafora porticurilor care caracterizează geografia urbană din Bologna: „Pacea este un portic care îi protejează pe toţi”, a spus monseniorul Zuppi: „Punţile sunt bunul comun al acestei camere foarte frumoase şi unice care este lumea”. Şi imediat după aceea, episcopul catolic de Haimen din China, Joseph Shen Bin, a amintit că doar cu o lună în urmă o altă punte de pace a unit două mari realităţi mondiale separate de decenii: „La 22 septembrie, graţie marilor eforturi de dialog ale celor două părţi, China şi Sfântul Scaun au semnat un acord cu privire la numirea episcopilor pentru a integra pe deplin Biserica chineză în Biserica universală: acesta a fost dorinţa multor papi şi este şi dorinţa noastră. Prin dialog a fost construită o punte de pace care a dărâmat un zid care a durat aproape şaptezeci de ani”.

„Graţie acestei punţi, pentru prima dată avem în acest an doi episcopi chinezi care participă la Sinod. Pentru prima dată în şaptezeci de ani, universalitatea Bisericii s-a îmbogăţit cu prezenţa lor”, a adăugat episcopul de Haimen care deja a prefigurat o următoare etapă în Extremul Orient: „Doresc ca într-o zi să veniţi toţi în China, ţară primitoare şi călduroasă, pentru a vedea cum deschiderea a adus prosperitate socială şi economică”.

Aşadar, pacea este posibilă, chiar dacă „nu este dobândită niciodată pentru totdeauna şi trebuie mereu căutată împreună, purificând inima şi minţile, ajutând popoarele să privească în ochii celuilalt şi să nu rămână prizonieri ai fricii”, aşa cum afirma „Apelul de pace” citit la încheierea ceremoniei şi încredinţat de un grup de copii autorităţilor religioase şi politice prezente pe scenă. Pentru a construi pacea rolul credinţelor este fundamental, pentru „a lucra la unificarea spirituală care a lipsit până acum globalizării şi unui destin comun al umanităţii”, afirmă documentul. „Religiile sunt legătură, comunitate, a pune împreună. Sunt punţi, creează comuniune, recreează familia umană”.

În acelaşi timp, a spus fiica lui Martin Luther King, Bernice, pastor baptist ca tatăl său, într-o intervenţie foarte aplaudată, „trebuie să dialogăm pentru a ne înţelege unul pe altul, într-o lume plină de violenţă, rasism, frică şi războaie. Şi cu cât se crede mai mult, cu atât suntem mai deschişi faţă de celălalt. Trebuie să învăţăm arta practică a trăirii împreună”.

(După Vatican Insider, 17 octombrie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.