Categorii

Sfânta Liturghie în comemorarea centenarului nașterii sfântului Ioan Paul al II-lea (18 mai 2020)

„Domnul iubește pe poporul său” (Ps 149,4), am cântat, era refrenul de la psalmul responsorial. Precum şi un adevăr pe care poporul lui Israel îl repeta, îi plăcea să-l repete: „Domnul iubește pe poporul său”. Şi în momentele urâte, întotdeauna „Domnul iubește”; trebuie să se aștepte cum se va manifesta această iubire. Când Domnul trimitea, din această iubire, un profet, un om al lui Dumnezeu, reacția poporului era: „Domnul a vizitat poporul său” (cf. Ex 4,31), pentru că îl iubește, l-a vizitat. Şi acelaşi lucru spunea mulțimea care-l urma pe Isus văzând lucrurile pe care le făcea Isus: „Domnul a vizitat poporul său” (cf. Lc 7,16).

Şi astăzi noi putem spune aici: în urmă cu o sută de ani Domnul a vizitat poporul său. A trimis un om, l-a pregătit pentru a fi episcop şi a conduce Biserica. Noi, comemorându-l pe sfântul Ioan Paul al II-lea, reluăm asta: „Domnul iubește pe poporul său”, „Domnul a vizitat poporul său”; a trimis un păstor.

Şi ca sunt, să spunem, „urmele” de bun păstor pe care le putem găsi în sfântul Ioan Paul al II-lea? Multe! Dar să spunem numai trei dintre ele. Dat fiind faptul că iezuiții spun mereu lucrurile în trei, spunem trei: rugăciunea, apropierea de popor, iubirea faţă de dreptate. Sfântul Ioan Paul al II-lea era un om al lui Dumnezeu pentru că se ruga, şi se ruga mult. Dar cum poate un om care are atâtea de făcut, atâta muncă pentru a conduce Biserica…, are atâta timp de rugăciune? El știa bine că prima îndatorire a unui episcop este să se roage. Şi asta n-a spus-o numai Conciliul al II-lea din Vatican, a spus-o sfântul Petru, când i-au făcut pe diaconi, au spus: „Şi nouă, episcopilor, rugăciunea şi vestirea Cuvântului” (cf. Fap 6,4). Prima îndatorire a unui episcop este să se roage, şi el știa asta, el făcea asta. Model de episcop care se roagă, prima îndatorire. Şi ne-a învățat că atunci când un episcop face cercetarea cugetului seara, trebuie să se întrebe: câte ore m-am rugat astăzi? Om al rugăciunii.

A doua urmă, om al apropierii. Nu era un om dezlipit de popor, ba chiar mergea să întâlnească poporul; şi a umblat în lumea întreagă, găsind poporul său, căutând poporul său, apropiindu-se. Şi apropierea este una din trăsăturile lui Dumnezeu cu poporul său. Ne amintim că Domnul spune poporului lui Israel: „Priveşte, ce popor a avut dumnezeii săi aşa de apropiați aşa cum sunt eu cu tine?” (cf. Dt 4,7). O apropiere a lui Dumnezeu faţă de popor care devine strânsă după aceea în Isus, devine puternică în Isus. Un păstor este aproape de popor, altminteri, dacă nu este aproape de popor nu este păstor, este un ierarh, este un administrator, poate chiar bun, dar nu este păstor. Apropiere de popor. Şi sfântul Ioan Paul al II-lea ne-a dat exemplul acestei apropieri: aproape de cei mari şi de cei mici, de cei apropiați şi de cei de departe, mereu aproape, era apropiat.

A treia urmă, iubirea faţă de dreptate. Însă dreptatea deplină! Un om care voia dreptatea, dreptatea socială, dreptatea popoarelor, dreptatea care alungă războaiele. Însă dreptatea deplină! Pentru aceasta sfântul Ioan Paul al II-lea era omul milostivirii, pentru că dreptatea şi milostivirea merg împreună, nu se pot distinge [în sensul de a despărți], sunt împreună: dreptatea este dreptate, milostivirea este milostivire, însă una fără cealaltă nu se găsește. Şi vorbind despre omul dreptății şi al milostivirii, să ne gândim cât de mult a făcut sfântul Ioan Paul al II-lea pentru ca oamenii să înțeleagă milostivirea lui Dumnezeu. Să ne gândim cum a dus el înainte devoțiunea către sfânta Faustina [Kowalska] a cărei comemorare liturgică va fi din ziua de astăzi pentru toată Biserica. El a simţit că dreptatea lui Dumnezeu avea această faţă de milostivire, această atitudine de milostivire. Şi acesta este un dar pe care el ni l-a lăsat: dreptatea-milostivirea şi milostivirea dreaptă.

Să-l rugăm astăzi ca să ne dea nouă tuturor, în special păstorilor Bisericii, dar tuturor, harul rugăciunii, harul apropierii şi harul dreptății-milostivirii, milostivirii-dreptății.

Franciscus

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.