Categorii

Seminariștii din Iași la Ziua Tineretului de la Buruienești

ZT-BuruienestiPe 7 mai 2016, tinerii Diecezei de Iași au sărbătorit la Buruienești Ziua Tineretului la nivel diecezan, o întâlnire a bucuriei care a avut ca motto următoarele cuvinte ale Mântuitorului: „Fericiți cei milostivi, pentru că eu vor afla milostivire” (Mt 5,7). La această celebrare au luat parte și seminariștii Institutului Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iași, care nu numai că au avut ocazia de a petrece un timp frumos alături de tinerii din parohia proprie, dar mai ales au putut observa ce înseamnă pastorația tineretul și care sunt provocările acestei slujiri.

De ce am amintit de chestiunea pastorației tinerilor? Participarea seminariștilor la această ediție a Zilei Tineretului poate fi văzută din perspectiva unui test de punere în aplicare a cunoștințelor dobândite în cadrul cursurilor de la seminar. Pot eu în calitate de seminarist să am un cuvânt de spus în păstorirea tinerilor? Statutul celui care se pregătește pentru sfânta Preoție îi permite seminaristului să se apropie de tineri și astfel să dea mărturie despre ce înseamnă bucuria de urma calea lui Cristos. Însă cum împărtășesc seminariștii această trăire a comuniunii cu Dumnezeu?

Contextul actual poate să ne influențeze în așa manieră încât să-i vedem pe tineri sub chipul a două imagini: o primă imagine pesimistă, în care tinerii sunt lipsiți de vlagă, plictisiți, resemnați, „o cauză pierdută”, și o cea de-a doua imagine a unui „rest sfânt de tineri” care acaparează întreaga atenție a păstorului și marginalizează pe cei care nu fac parte din acest grup. Este necesară o cale de mijloc, adică o retrezire a simțului Bisericii din sufletul fiecărui tânăr, o revitalizare pe care ÎPS Ioan Robu a amintit-o în predica Excelenței sale ca fiind posibilă numai prin educarea felului de a da mărturie și de a iubi.

O inițiativă interesantă a acestei Zi a Tineretului a constat în surprinderea dorințelor tinerilor, o mișcare care își găsește originea pe paginile rețelelor de socializare. Tinerii de la Buruienești au dorințe mari, iar în cea mai mare parte doresc un singur lucru: să fie fericiți. Ești fericit, atunci când ești iubit, însă nu doar la nivel sentimental, ci această iubire trebuie să fie ridicată la un nivel înalt; trebuie să se transforme în încredere și în respect astfel încât întreaga persoană umană să fie cuprinsă. Seminaristul contribuie la înălțarea acestei iubiri la nivelul întregii persoane, prin faptul că are ocazia să dea mărturie despre Cristos într-o manieră simplă, naturală, bazată pe încredere, evitând extremele.

Ziua Tineretului de la Buruienești a fost o provocare pentru capacitatea seminariștilor de a pune în aplicare teoria. Chiar dacă există dificultăți, chiar eșecuri, în păstorirea tinerilor, viitorul preot nu trebuie să-și piardă speranța, căci această virtute împreună cu răbdarea face posibilă transformarea tânărului în noua persoană în Cristos.

Michail Iulian Echert

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.