Categorii

Școala de Vară TEOSPOR (6-19 iulie 2020)

Viaţa de student, dacă e să-i ascultăm pe cei care o trăiesc sau au trăit-o deja, este una dintre cele mai frumoase perioade ale vieţii. Însă trebuie mai întâi să ai curajul să devii student. În acest sens au apărut şcolile de vară menite să pună la dispoziţie experienţe universitare timpurii. Printre aceste şcoli de vară se numără şi Teospor.

În perioada 6-19 iulie 2020, Facultatea de Teologie Romano-Catolică şi cea de Educaţie Fizică şi Sport, din cadrul Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi, au organizat sub călăuzirea directorului de grant, pr. dr. Iulian Faraoanu, Şcoala de Vară gratuită „Experienţă universitară timpurie pentru elevi: program punte între domeniile Educaţie Fizică şi Sport şi Teologie Romano-Catolică – Teospor”, finanţată din Proiectul privind Învăţământul Secundar (ROSE) de către Banca Internaţională de Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Astfel, timp de două săptămâni, ghidaţi fiind de către profesori coordonatori şi tutori şi de către cei opt studenţi consultanţi, un număr de 50 de elevi de liceu au putut gusta puţin din ceea ce înseamnă frumuseţea vieţii de student. În acest an, dată fiind situaţia epidemiologică, experienţa a căpătat un caracter inedit, toate activităţile s-au desfăşurat în mediul online.

Programul de fiecare zi pregătit pentru ei începea în fiecare dimineaţă la ora 9.00 şi consta în trei întâlniri online. Dimineţile au fost rezervate întâlnirilor cu profesorii care i-au familiarizat cu câteva teme din cele două domenii: Educaţie Fizică şi Sport (Primul Ajutor, Big Game, Sportul, cale spre o dezvoltare armonioasă) şi Teologie Romano-Catolică (Omul şi vocaţia sa la o viaţă împlinită, Omul în Raport cu viaţa socială şi trăirea liturgică). Pe lângă aceste cursuri şi ateliere, elevii au mai avut parte de întâlniri ce vizau orientarea în carieră, momente în care au putut analiza drumul de urmat ce li se aşterne în faţă şi dincolo de liceu. În programul de după-amiază studenţii consultanţi au încercat să recupereze ceva din experienţa autentică a unei tabere, chiar şi în mediul online. Au fost organizate momente împreună, oportunităţi de întâlnire şi dialog între elevi, jocuri, competiţii sportive şi momente recreative.

A fost o experienţă inedită, în speranţa că şi-a atins obiectivul, a rămas cel puţin sădită în memoria tuturor drept o amintire frumoasă. Din mulţimea de clipe ce au trecut în aceste două săptămâni am păstrat chipuri de oameni frumoşi, relaţii de prietenie şi învăţături bine picurate în suflet. Pe lângă acestea, păstrăm dovadă că până şi de la distanţă putem fi împreună. Aşteptăm acum ca ceea ce s-a sădit să dea roade bogate, iar cei ce sunt acum studenţi sau viitori studenţi să facă să înflorească viitorul.

Ciprian Fechetă

*

  • „M-am distrat foarte mult în aceste două săptămâni de şcoală de vară. A fost o experienţă foarte frumoasă alături de atâţia colegi şi prieteni pe care i-am cunoscut pe parcurs. Mi-a plăcut foarte mult!” (Marius Bereş).

  • „Deşi pe mulţi dintre noi ne sperie când auzim cuvântul «şcoală», şcoala de vară Teospor este altceva. Pentru mine a fost o activitate super şi m-a ajutat foarte mult să mă descopăr pe mine” (Delia Rusu).

  • „A fost o experienţă minunată pe care aş retrăi-o cu mare drag. Am cunoscut persoane minunate, iar activităţile de acolo au fost extraordinare şi foarte utile” (Beatrice Voinea).

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.