Categorii

Schimbare de ștafetă la Institutul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iași

   La 1 septembrie 2015, prin decret episcopal, Preasfinţitul Petru Gherghel a decis ca în comunitatea preoților și a seminariștilor din Institutul Teologic „Sfântul Iosif” să aibă loc două schimbări: pr. dr. Benone Lucaci, rector al Seminarului timp de patru ani, a fost numit paroh al catedralei ieșene „Adormirea Maicii Domnului” iar pr. Cristinel Fodor, director spiritual în Institutul nostru timp de treisprezece ani, a fost numit paroh în parohia „Sfântul Mihail” din Săbăoani. În locul acestora vor veni în mijlocul nostru Mons. dr. Benone Farcaș, în funcția de rector, și pr. dr. Daniel Iacobuț, în calitate de Director spiritual și confesor.

   De aceea dorim să ne manifestăm recunoștința față de pr. Benone Lucaci și pr. Cristinel Fodor pentru tot ce au făcut în comunitatea noastră. Admirația noastră față de lumina credinței cu care au slujit între noi este și va fi mereu vie. Vom păstra mereu bucuroși amintirea lor în sufletele noastre dorindu-le succes în noua misiune și rugându-ne pentru ei. Fie ca zelul de care au dat dovadă să se răsfrângă acum și peste credincioșii din comunitățile unde vor activa. Domnul să-i ajute și să-i întărească!

   De asemenea, plini de speranță și fericire, le urăm bun venit și succes Mons. Benone și pr. Daniel, care nu au ezitat să accepte misiunea grea și dificilă de îndrumare a seminariștilor pe calea sfintei Preoții. Cu siguranță nu va fi ușor, dar încrezători în harul lui Dumnezeu și sprijiniți de brațele Mariei, mama tuturor preoților, sperăm ca, alături de noi, să găsească bucuria și încrederea pe care a manifestat-o și Fecioara Maria atunci când a răspuns „Da” la chemarea orânduită ei de Dumnezeu.

   Cu prilejul jubileului de argint de la hirotonirea sa, Mons Benone spunea: „Îmi amintesc de clipele în care mă găseam pentru prima data în faţa unei noi comunităţi al cărei păstor urma să fiu. O mulţime de chipuri străine despre care nu ştiam nimic altceva decât că au nevoie de Dumnezeu şi de cineva care să-l predice prin cuvânt şi prin exemplul vieţii. Îmi amintesc de trăirea aceea în care speranţa, încrederea, dar şi îndoiala că aş fi omul potrivit se îmbinau în inima mea într-un manieră ciudată şi totuşi ziditoare şi generatoare de curaj”.

   Noi nu putem decât să sperăm că noile chipuri pe care le întâlnește în comunitatea noastră să-i aducă bucurie și speranță, convins fiind că noua sa misiunea este întărită de rugăciunile și eforturile noastre.

Bine ați venit în mijlocul nostru!

   Date biografice:

   Mons. Benone Farcaș

farcas-benone   S-a născut la 5 ianuarie 1963 la Bacău. A absolvit Şcoala Generală de 8 clase în anul 1977 la Bacău, treapta I de liceu la Bacău, Şcoala de Cantori în anul 1982 la Iaşi şi Institutul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iaşi în anul 1989. A urmat studii postuniversitare la Catholic University of America (CUA) din Washington DC, SUA, unde a obţinut licenţa în drept canonic în anul 2001 şi doctoratul în drept canonic la 17 septembrie 2010. A fost sfinţit preot la 25 iunie 1989, la Iaşi, de către ÎPS Ioan Robu. A activat ca vicar la Piatra Neamţ „Sfântul Iosif” (1 august 1989 – 1 martie 1994), cancelar la Administraţia Apostolică Chişinău, Republica Moldova (5 martie 1994 – 23 august 1998), paroh la Creţoaia, R. Moldova (1 octombrie 1994 – 23 august 1998), paroh la Chişinău „Providenţa Divină” (1 iunie 1996 – 23 august 1998), student la Catholic University of America (24 august 1998 – 25 mai 2004). A fost numit capelan al Sfântului Părinte de către papa Ioan Paul al II-lea la 6 martie 2003. La întoarcerea de la studii a fost numit cancelar la Episcopia de Chişinău (30 mai 2004 – 2 iulie 2007), vicar general la Episcopia de Chişinău (de la 30 mai 2004 până în prezent), paroh la Chişinău „Providenţa Divină” (de la 25 ianuarie 2005 până în prezent), vicar judecătoresc la Episcopia de Chişinău (de la 1 noiembrie 2007 până în prezent). Între 6 octombrie 2008 și 1 octombrie 2010, a fost din nou plecat la Catholic University of America (SUA) pentru terminarea studiilor. De la 1 septembrie 2015 a fost numit rector la Institutul Teologic „Sfântul Iosif” din Iași.

   Pr. dr. Daniel Iacobuț

iacobut-daniel   S-a născut la 1 februarie 1979 la Roman, jud. Neamţ. A absolvit în anul 1998 Seminarul Liceal „Sf. Iosif” Bacău. După absolvirea ciclului bienal filosofic în cadrul Institutului Teologic Romano-Catolic din Iaşi, a urmat cursurile instituţionale de teologie la Universitatea Pontificală Lateran din Roma (2000-2003). Formarea în vederea Preoţiei şi-a continuat-o la Seminarul Pontifical Major Roman (2000-2005). Între anii 2003-2006 a urmat cursurile de specializare la Institutul Pontifical Liturgic „Sf. Anselm”, unde în 2006 a obţinut licenţa (masteratul) în Liturgică. A fost sfinţit preot la 29 iunie 2005 de către PS Petru Gherghel. A activat ca vicar la Parohia „Sf. Tereza a Pruncului Isus” din Iaşi (1 august 2006 – 1 august 2009), profesor invitat la Institutul Teologic din Iaşi (2006-2009). Între anii 2009-2013 a urmat cursurile doctorale și a obținut doctoratul în Liturgică la Institutul Pontifical Liturgic „Sfântul Anselm” din Roma. Din 2013 este profesor la Institutul Teologic „Sfântul Iosif” din Iași.

Comunitatea Institutului Teologic din Iași

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.