Categorii

Sărutarea mâinii părintelui Ernest Simoni din partea Papei

sarutarea-mainii-pr-ernest-simoni-de-catre-papa-francisc   Cu o sărutare a mâinilor l-a primit Papa Francisc în această dimineaţă pe părintele Ernest Simoni, preotul albanez care a petrecut douăzeci şi opt de ani în închisoare: Papa, emoţionat, l-a îmbrăţişat deja pe 21 septembrie la Tirana, după ce a ascultat istoria persecuţiei sale. „Timp de unsprezece mii de zile părintele Ernest a fost supus la torturi şi muncă silnică”, povesteşte Mimmo Muolo, jurnalist de la „Avvenire” care a scris cartea Părintele Ernest Simoni. De la persecuţie la întâlnirea cu Francisc. Chiar preotul i-a dăruit în această dimineaţă un exemplar în mâinile Papei. Cu el era şi sora Marisa, reprezentantă a Editurii Paoline care a publicat volumul.

   „Persecuţia mea – a spus părintele Simoni – a început în noaptea de Crăciun din anul 1963 când, datorită simplului fapt de a fi preot, am fost arestat şi pus în celula de izolare, torturat şi condamnat la moarte”. Colegului său de celulă i-au poruncit să înregistreze „previzibila mâine” a preotului împotriva regimului: însă părintele Ernest a avut numai cuvinte de iertare şi de rugăciune pentru călăii săi. Şi astfel pedeapsa a fost comutată în douăzeci şi cinci de ani de muncă silnică, în minele şi în canalele din Scutari. „În închisoare – a amintit preotul – am celebrat liturghia pe de rost în latineşte şi am distribuit şi împărtăşania”.

   La 5 septembrie 1990 a venit libertatea şi părintele Ernest a reînceput activitatea sa pastorală pe care, destăinuieşte el, în realitate n-a întrerupt-o niciodată, „ci numai a trăit-o într-un context special”. Şi primul său act a fost acela de a confirma iertarea călăilor săi: „Pentru ei – precizează el – invoc în mod constant milostivirea Tatălui”. La întrebarea inevitabilă despre modul în care a putut rezista la o astfel de persecuţie fără să se plece, părintele Ernest răspunde cu un zâmbet înainte de a revela secretul său: „Dar eu nu am făcut nimic extraordinar, mereu l-am rugat pe Isus, mereu am vorbit despre Isus”.

 (După Vatican Insider, 20 aprilie 2016)

Traducere de Pr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.