Categorii

Sărbătoarea sfântului Iosif, sărbătoarea Seminarului Mare Diecezan din Iași

Marți, 19 martie 2019, în solemnitatea Sfântului Iosif, Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași și-a sărbătorit patronul. Cu această ocazie PS Aurel Percă, Episcop Auxiliar al Diecezei de Iași, a celebrat Liturghia solemnă, la ora 11:00, împreună cu comunitatea seminarului, căreia i s-au alăturat numeroși oaspeți care s-au rugat Domnului prin mijlocirea sfântului Iosif.

În cadrul acestei celebrări 16 seminariști au fost instituiți în slujirea de lectori și acoliți. Cei instituiți lectori sunt seminariștii anului IV: Albu Alexandru, Burcă Iustin, Butnaru Cosmin Paul, Chichiriță Mihai, Demșa Ionuț, Enășoae Bogdan, Relea Eusebiu, Robu Alexandru Sergiu, Sescu Octavian și Șaran Silviu. Iar cei instituiți acoliți sunt studenții anului V: Amariei Paul Eduard, Budău Iosif Eduard, Echert Iulian Michail, Gherghel Robert Iulian, Lenghen Ștefan și Vîrgă Paul.

La începutul Liturghiei, Mons. Benone Farcaș ne-a oferit un cuvânt de bun venit și totodată mulțumirea adresată Preasfințitului Aurel pentru prezența sa în mijlocul nostru și pentru binecuvântarea specială destinată seminariștilor anilor IV-V.

Sărbătoarea noastră este un multiplu motiv de bucurie: este sărbătoarea Bisericii Universale care-și celebrează patronul, este sărbătoarea diecezei, este sărbătoarea casei noastre, a seminarului, este sărbătoarea seminariștilor care pășesc încă o treaptă spre sfânta Preoție. În mijlocul acestor izvoare de bucurie se află Dumnezeu care astăzi ne vorbește printr-un chip special, chipul sfântului Iosif. Acest chip a fost conturat de PS Aurel în cadrul predicii pe care ne-a oferit-o cu această ocazie. Am putut citi în tatăl purtător de grijă al lui Isus: dreptatea, fidelitatea, tăcerea, munca, prudența și grija pe care a purtat-o familiei sale. Aceste linii ce trasează portretul sfințeniei sale nu sunt doar spre contemplare, ci spre imitare. Iosif este modelul nostru de credință, alături de soția sa Maria.

Fechetă Ciprian

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.