Categorii

Sărbătoarea hramului Seminarului Diecezan din Iași

Institutul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iași a marcat solemnitatea sfântului Iosif, luni, 20 martie 2017, Patronul Bisericii Universale și Patronul principal al seminarului, printr-o sfântă Liturghie solemnă, prezidată de PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași. Alături de Excelența sa au concelebrat Mons Benone Farcaș, rectorul seminarului, părintele Francisc Ungureanu, ca reprezentant al ÎPS Ioan Robu, părinții formatori și profesori din cadrul seminarului și părinți oaspeți. În cadrul acestei celebrări euharistice 11 tineri din anul IV și 12 din anul V au fost instituiți lectori, respectiv acoliți.

În omilia Excelenței sale, PS Aurel Percă a evidențiat figura sfântului Iosif și l-a propus drept model seminariștilor care au fost instituiți lectori și acoliți. În ciuda puținelor informații din textele Noului Testament cu privire la personalitatea sfântului Iosif, totuși, acele mărturii evanghelice sunt suficiente pentru a arăta cât de minunat și de plăcut este soțul Sfintei Fecioare Maria în ochii Domnului; datorită umilinței sale, a ascultării și a supunerii față de planul divin, sfântul Iosif a fost binecuvântat de Dumnezeu să fie capul Sfintei Familii de la Nazaret și să protejeze (cf. Mt 2,13-15) cea mai scumpă comoară de pe pământ: pe Maria și pe Isus. La această misiune de custos al adevăratelor valori este chemat creștinul astăzi, mai ales acolo unde există Irozi care, prin violență și cruzime, luptă împotriva vieții și a familiei.

Prin instituirea ca lectori și acoliți, acești tineri devin voci active ale Bisericii. De aceea ei trebuie să proclame Vestea cea Bună și să fie „sarea pământului” (cf. Mt 5,13), adică să lucreze la protejarea și la păstrarea în credință a acelor care au fost sfințiți prin harul lui Dumnezeu, dar și să fie lumină (cf. Mt 5,14) acolo unde oamenii trăiesc în întunericul lipsei de sens, al deznădejdii și al tristeții. Munca acestor tineri poate părea infimă pe lângă opera mântuitoare a lui Cristos, însă trebuie să fim conștienți că fiecare gest al nostru reprezintă încă un pas spre fericirea de a fi cu Dumnezeu în Împărăția sa.

Sfântul Iosif este un model al ascultării și al tăcerii, deoarece în fața planului lui Dumnezeu, acesta a conștientizat care este rolul său și a rămas fidel misiunii sale. El a ales calea cea simplă: a tăcerii, a credinței, a iubirii și a slujirii, cale pe care fiecare creștin trebuie să o urmeze pentru a experimenta prietenia lui Dumnezeu.

Iată câteva impresii împărtășite de seminariștii care au primit slujirea acolitatului, respectiv cea a lectoratului:

„Ministerul acolitatului pentru mine reprezintă un moment important în drumul de formare spre Sfânta Preoţie, de care, cu fiecare zi care trece, mă apropii tot mai mult. Acest „prezent” rostit în cadrul ritul de instituire este unul care mă face mai conștient de misiunea la care am fost chemat: aceea de a-l face cunoscut pe Cristos poporului lui Dumnezeu, prezent într-un mod real în pâinea și vinul transformate la Sfânta Liturghie; mă face mai conștient de faptul că viața mea de credință, pentru a putea dobândi un sens mai profund, trebuie să graviteze în orice moment şi în orice situaţie în jurul acestui măreţ sacrament: Sfânta Euharistie”. (Laurențiu Turbuc, anul V).

„În pași mici, dar siguri se ajunge la destinație. Este un drum al cunoașterii de sine, deoarece, pur și simplu, vezi cum lucrează harul lui Dumnezeu, care te-a chemat. Este o bucurie că astăzi, în sărbătoarea Sfântului Iosif, am fost instituit lector, căci pot să împărtășesc și altora iubirea și prietenia care sălășluiesc în Cuvântul lui Dumnezeu”. (Sergiu Petrișor, anul IV)

„Evenimentul pe care l-am trăit astăzi a fost unul dintre cele mai frumoase și intense momente din viața mea. Sunt convins că acest dar al Lectoratului aduce cu sine o mai mare responsabilitate și sensibilitate față de Cuvântul lui Dumnezeu, însă nimic nu se compară cu împărtășirea celorlalți a frumuseții și puterii Sfintei Scripturi”. (Iulian Robert Gherghel, anul IV)

Michail Iulian Echert

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.