Categorii

Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor la Iaşi (18-25 ianuarie 2018)

De peste o sută de ani, începând din 1908, când Paul Wattson a dat naştere acestei iniţiative, în toată lumea creştină, în perioada 18-25 ianuarie se celebrează Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor.

Dieceza de Iaşi cunoaşte o lungă şi bogată tradiţie în acest sens; aceste celebrări sunt încurajate în toate comunităţile parohiale. În acest sens, Editura „Presa Bună” a realizat şi a distribuit broşura cu textele liturgice pentru celebrarea acestei octave de rugăciuni. Pe raza municipiului Iaşi, în acest an a fost propus un program în diferite biserici parohiale şi capele mănăstireşti. În fiecare seară, creştinii se vor ruga pentru unitate, vor cânta şi vor medita textele sfinte. Chiar dacă aceste celebrări vor avea loc în mod expres doar în opt locuri, toate celelalte comunităţi sunt chemate ca în fiecare zi să înalţe rugăciuni pentru unitatea creştinilor şi să propună la sfintele Liturghii intenţii pentru a se împlini dorinţa Mântuitorului „ca toţi să fie una”.

Preasfinţitul Petru Gherghel, care are ca deviză Ut omnes unum sint („Ca toţi să fie una”), propune pentru oraşul Iaşi programul de mai jos. Rectorii seminariilor, parohii sau responsabilii caselor călugăreşti vor organiza ora de rugăciune şi vor căuta un preot care să prezinte cuvântul de învăţătură, pornind de la textele propuse pentru acest an. Tema rugăciunii pentru unitatea creştinilor de anul acesta este constituită dintr-un verset luat din Cântarea victoriei din Cartea Exodului: „Dreapta ta, Doamne, s-a glorificat prin putere” (Ex 15,6).

Pr. Cornel Cadar

PROGRAMUL
Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor,
18-25 ianuarie 2018

Celebrările au loc în fiecare zi la ora 17.00.

  • Ziua I, joi, 18 ianuarie: Capela Institutului Teologic Romano-Catolic (Str. Văscăuţeanu, 6)

  • Ziua a II-a, vineri, 19 ianuarie: Biserica „Sfânta Tereza a Pruncului Isus” (Şoseaua Nicolina, 6)

  • Ziua a III-a, sâmbătă, 20 ianuarie: Capela Surorilor Providenţei (Şoseaua Bârnova, 2)

  • Ziua a IV-a, duminică, 21 ianuarie: Biserica „Sfântul Anton de Padova” (Str. Tabacului, 2)

  • Ziua a V-a, luni, 22 ianuarie: Capela mănăstirii „Don Orione” (Str. Rediu, 21-C)

  • Ziua a VI-a, marţi, 23 ianuarie: Capela Surorilor „Sfânta Maria a Divinei Providenţei” (Str. Plopii fără Soţ, 7)

  • Ziua a VII-a, miercuri, 24 ianuarie: Capela Fraţilor Şcolilor Creştine (Str. Aeroportului, 1)

  • Ziua a VIII-a, joi, 25 ianuarie: Catedrala romano-catolică „Sfânta Fecioară Maria, Regină” (Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 26)

*

„Ca toţi să fie una!”
(In 17,21)

*

Responsabili cu programul Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor la Iaşi sunt:

– Pr. Paul Budău, responsabil al Oficiului pentru Ecumenism al Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi (tel. 0763/355216; email: preoti.amdis@gmail.com)

– Pr. Cornel Cadar, consilier cultural al Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi (tel.: 0745/850844; email: cornel@ercis.ro)

Preoţii parohi şi superiorii caselor călugăreşti vor organiza şi celebrarea şi cuvântul de învăţătură.

preluare de pe www.ercis.ro

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.