Categorii

Sankt Petersburg. Monseniorul Migliore: dialogul învinge terorismul

Oraşul rus Sankt Petersburg în doliu după atentatul sinucigaş în metrou, care a provocat 14 morţi şi zeci de răniţi. Spre Rusia se îndreaptă solidaritatea internaţională, în timp ce investigaţiile ar fi dus la identificarea teroristului autor al atentatului. Reportaj de Giancarlo La Vella:

Kamikaze din metroul din Sankt Petersburg este un cetăţean rus de origine kirghiză în vârstă de 22 de ani. Revine acum agenţiilor secrete să stabilească motivaţiile gestului şi eventualele legături ale atentatorului cu grupuri teroriste externe. Preşedintele Putin, marcat de cele întâmplate a depus flori la locul exploziei. Şeful de la Casa Albă, Trump, l-a sunat la telefon, exprimându-i condoleanţele sale şi intenţia de a combate împreună terorismul. Consiliul de Securitate ONU vorbeşte despre act terorist mârşav. Din toată lumea vin sentimente de apropiere faţă de poporul rus. Confirmă asta nunţiul apostolic la Moscova, monseniorul Celestino Migliore:

  1. Înainte de toate exprimarea unei apropieri umane şi spirituale de victime şi de întreaga societate care este uluită şi apoi un mesaj care este valabil pentru fiecare dintre aceste evenimente triste în diferitele părţi ale lumii, adică exprimarea condamnării şi refuzării acestui gen de violenţă barbară este însoţită mereu, aşa cum vedem şi în cuvintele Papei Francisc, de un apel de a nu neglija nimic neîncercat pentru a depăşi şi a înlătura circumstanţele în care ea se formează.

Î. – Istoria ne învaţă că violenţa nu poate fi învinsă niciodată cu altă violenţă: care este răspunsul cel mai eficace astăzi la terorism?

  1. Biserica oferă o contribuţie după propriile sale modalităţi: adică, favorizează înainte de toate armonia şi colaborarea între diferitele sale comunităţi pentru a spune lumii că o coexistenţă paşnică între oameni de diferită cultură, etnie şi religie este posibilă şi este productivă. Înţelegerea şi colaborarea, şi nu contrapoziţiile violente, contribuie la binele comun al omenirii. Şi calea mărturiei şi a convingerii este un drum pe termen lung dar în definitiv este cea învingătoare.

Î. – În lumina multelor crize internaţionale în curs, astăzi diplomaţia este chemată să desfăşoare un rol fundamental care este acela de a dialoga: cum se poate duce înainte acest obiectiv, chiar cu intenţia de a izola extremismul?

  1. Numai o muncă de diagnoză conduce la terapii eficace. O primă şi stimulantă misiune a diplomaţiei internaţionale este aceea de a face diagnoze lucide, curajoase şi în afara oricărui context al acelui „corect din punct de vedere politic”.

(După Radio Vatican, 4 aprilie 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.