Categorii

Salutul Sfântului Părinte de la fereastra arhiepiscopiei din Cracovia, Arhiepiscopia din Cracovia, miercuri, 27 iulie 2016

Papa-salut-arhiepiscopVă salut, vă salut cordial!

Vă văd cu atâta entuziasm şi atâta bucurie. Dar acum ar trebui să spun un lucru care ne va întrista inima. Să facem tăcere. Este un lucru care se referă la unul dintre voi. Maciej […] avea ceva mai mult de 22 de ani. A studiat desen grafic şi a lăsat locul său de muncă pentru a fi voluntar al ZMT. De fapt, sunt ale lui toate desenele de pe steaguri, imaginile sfinţilor patroni, kit-ul pelerinului, şi aşa mai departe, care împodobesc oraşul. Chiar în această muncă şi-a regăsit credinţa.

În noiembrie i-a fost diagnosticat un cancer. Medicii n-au putut să facă nimic, nici cu amputarea piciorului. El voia să ajungă viu la vizita Papei! Avea un loc rezervat în tramvaiul în care va călători Papa. Dar a murit la 2 iulie. Oamenii sunt foarte atinşi: a făcut un mare bine tuturor, el.

Acum, toţi în tăcere, să ne gândim la acest însoţitor de drum, care a lucrat mult pentru această Zi; şi noi toţi, în tăcere, din inimă să ne rugăm. Fiecare să se roage din propria inimă. El este prezent printre noi.

[Rugăciune în tăcere]

Cineva dintre voi poate să gândească: „Acest Papă ne strică seara”. Dar este adevărul, şi noi trebuie să ne obişnuim cu lucrurile bune şi cu lucrurile urâte. Viaţa este aşa, dragi tineri. Dar este un lucru de care noi nu ne putem îndoi: credinţa acestui tânăr, a acestui prieten al nostru, care a lucrat mult pentru această ZMT, l-a dus în cer, şi el este cu Isus în acest moment, ne priveşte pe noi toţi! Şi acesta este un har. Aplauze pentru colegul nostru!

Şi noi îl vom întâlni într-o zi: „Ah, tu erai! Îmi face plăcere să te cunosc!”. Aşa este. Pentru că viaţa este aşa: astăzi suntem aici, mâine vom fi acolo. Problema este a alege drumul corect, aşa cum l-a ales el.

Să-i mulţumim Domnului pentru că ne dă aceste exemple de curaj, de tineri curajoşi care ne ajută să mergem înainte în viaţă! Şi nu vă fie frică, nu vă fie frică! Dumnezeu este mare, Dumnezeu este bun şi noi toţi avem ceva bun înăuntru.

Acum îmi iau rămas bun. Mâine ne vom vedea, ne vom revedea. Voi faceţi-vă datoria, care înseamnă să faceţi gălăgie toată noaptea… Şi să arătaţi bucuria voastră creştină, bucuria pe care Domnul v-o dă să fiţi o comunitate care-l urmează pe Isus.

Şi acum vă dau binecuvântarea. Şi aşa cum am învăţat când eram copii înainte să plecăm, s-o salutăm pe mama. Toţi s-o rugăm pe Sfânta Fecioară Maria, fiecare în propria limbă. Bucură-te, Marie…

[Binecuvântarea]

Noapte bună! Noapte bună! Şi rugaţi-vă pentru mine.

Franciscus

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.