Categorii

Salutul Sfântului Părinte adresat credincioşilor de la fereastra arhiepiscopiei, Arhiepiscopia din Cracovia, vineri, 29 iulie 2016

Papa-arhiepiscopieDobry wieczór!

Astăzi a fost o zi specială, o zi de durere. Vinerea este ziua în care amintim moartea lui Isus şi cu tinerii am terminat ziua cu recitarea lui Via Crucis. Ne-am rugat Via Crucis: durerea şi moartea lui Isus pentru noi toţi. Am fost uniţi cu Isus suferind. Dar nu numai suferind acum două mii de ani, suferind şi astăzi. Atâţia oameni suferă: bolnavii, cei care sunt în război, cei fără adăpost, cei înfometaţi, cei care sunt în îndoială în viaţă, care nu simt fericirea, mântuirea sau care simt povara propriului păcat.

După-amiază am mers la Spitalul de copii. Şi acolo Isus suferă în atâţia copii bolnavi. Şi mereu îmi vine acea întrebare: „De ce suferă copiii?”. Este un mister. Nu există răspunsuri pentru aceste întrebări.

Dimineaţă şi o altă durere: am fost la Auschwitz, la Birkenau, pentru a aminti dureri de acum 70 de ani… Câtă durere, câtă cruzime! Dar este posibil ca noi oamenii, creaţi după asemănarea lui Dumnezeu, să fim capabili să facem aceste lucruri? Lucrurile au fost făcute. Eu n-aş vrea să vă amărăsc, dar trebuie să spun adevărul. Cruzimea nu s-a terminat la Auschwitz, la Birkenau: şi astăzi, astăzi se torturează oameni; atâţia prizonieri sunt torturaţi, imediat, pentru a-i face să vorbească… Este teribil! Astăzi sunt bărbaţi şi femei în închisori supraaglomerate; trăiesc – scuzaţi-mă – ca animalele. Astăzi există această cruzime. Noi spunem: da, am văzut cruzimea de acum 70 de ani, cum mureau împuşcaţi, sau spânzuraţi, sau gazaţi. Dar astăzi în atâtea locuri din lume, unde este război, se întâmplă acelaşi lucru.

În această realitate a venit Isus pentru a o purta pe umerii săi. Şi ne cere să ne rugăm. Să ne rugăm pentru toţi Isus-ii care sunt astăzi în lume: înfometaţii, însetaţii, cei în îndoială, bolnavii, cei care sunt singuri, cei care simt povara atâtor îndoieli şi a atâtor păcate. Suferă mult… Să ne rugăm pentru atâţia copii bolnavi, nevinovaţi, care poartă crucea fiind copii. Şi să ne rugăm pentru atâţia bărbaţi şi femei care astăzi sunt torturaţi în atâtea ţări ale lumii; pentru cei închişi care sunt îngrămădiţi acolo, ca şi cum ar fi animale. Este un pic trist ceea ce vă spun, dar este realitatea. Dar este realitate şi faptul că Isus a purtat asupra sa toate aceste lucruri. Şi păcatul nostru.

Toţi aici suntem păcătoşi, toţi avem povara păcatelor noastre. Nu ştiu dacă cineva nu se simte păcătos… Dacă cineva nu se simte păcătos să ridice mâna… Toţi suntem păcătoşi. Dar El ne iubeşte, ne iubeşte! Şi să facem, ca păcătoşi, dar fii ai lui Dumnezeu, fii ai Tatălui său, să facem toţi împreună o rugăciune pentru aceşti oameni care suferă astăzi în lume atâtea lucruri urâte, atâtea răutăţi. Şi când sunt lacrimile, copilul o caută pe mama; şi noi, păcătoşi, suntem copii, s-o căutăm pe Mama şi s-o rugăm pe Sfânta Fecioară Maria toţi împreună, fiecare în limba proprie.

Bucură-te Marie…

Binecuvântarea

Vă urez noapte bună, odihnă plăcută. Rugaţi-vă pentru mine! Şi mâine vom continua această frumoasă Zi a Tineretului. Multe mulţumiri!

Franciscus

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.