Categorii

Salutul lui Tornielli adresat cititorilor: „Vatican Insider este o lucrare colectivă construită zi de zi”

Drage cititoare, dragi cititori ai Vatican Insider, din iunie 2011 (adică de când a început publicările sale acest site) aceasta este prima dată când mă adresez vouă. Şi fac asta pentru a vă saluta, pentru a vă mulţumi: aşa cum ştiţi, săptămânile trecute am fost numit director editorial al media vaticane şi din ianuarie las La Stampa şi conducerea lui Vatican Insider.

Mulţumirea este pentru modul în care ne-aţi urmărit până astăzi: sunteţi cititori atenţi, gata să încurajaţi munca noastră, dar şi să semnalaţi inevitabilele neatenţii. În 2011, Vatican Insider a început să publice articolele sale informative despre Sfântul Scaun şi despre Biserica catolică din lume în trei limbi: italiană, engleză şi spaniolă. De-a lungul anilor s-au adăugat pagini zilnice în arabă, în chineză şi unele articole în poloneză.

Vatican Insider este considerată astăzi, în Italia şi în lume, printre sursele de informaţie rapide, credibile şi complete despre Vatican. Acest rezultat este rodul unei munci de echipă. Vatican Insider n-a fost niciodată blogul personal al cuiva, ci o lucrare colectivă construită zi de zi de profesionişti ai informaţiei, dintre care mulţi experţi vaticanişti care provin din diferite zone lingvistice. Am încercat să prevaleze relatarea solidă a faptelor asupra comentariului, nu pentru că analiza şi comentariile nu sunt importante, ci pentru că trăim într-o lume – cea a social network – în care adesea se riscă să se considere sigură realitatea a ceea ce s-a întâmplat pentru a ne dezbina cu privire la interpretări. Însă ajungând uneori să nu se ţină cont de contexte şi de toţi factorii realităţii.

Pentru aceasta Vatican Insider a dat mereu precedenţă ştirilor, relatării faptelor, încercând să îngrijească, graţie contribuţiei semnăturilor noastre, şi ştirilor aparent minore, şi evenimentelor considerate de rutină. În afară de asta, am încercat să deschidem ferestre spre lume şi spre Biserică, relatând de exemplu ce anume se întâmplă în rândul catolicilor chinezi dând glas atâtor episcopi din acea ţară; am relatat şi relatăm istorii de convieţuire reuşită între creştini şi musulmani în Italia şi în lumea; am ţinut aprinse reflectoarele asupra evenimentelor africane; am privit în mod constant la Asia şi la ceea ce se mişcă în acel continent; am publicat multe interviuri; am încercat să prezentăm în mod complet documente, acte de conducere şi de magisteriu mai întâi ale lui Benedict al XVI-lea şi apoi ale lui Francisc.

Am încercat să arătăm, în epoca informaţiei hiper-rapide destinate însă unei uitări foarte rapide, că în Biserică nu totul este mereu „nou” sau „revoluţionar”, că există precedente şi că o bună informare cu privire la o instituţie bimilenară nu poate niciodată să facă abstracţie de istorie. Nu întotdeauna am reuşit să respectăm obiectivele pe care ni le-am propus, pentru că activitatea noastră a fost adesea condiţionată de dificultăţi tehnice, timpi limitaţi, nelipsite greşeli. Însă atenţia crescândă cu care ne-aţi urmărit în aceşti ani, crescând constant numărul vizitelor şi timpul de lectură a articolelor noastre, ne-a întărit şi ne-a determinat să ne angajăm pentru a face tot mai bine munca noastră.

Acum responsabilitatea coordonării lui Vatican Insider este încredinţată directorului de la La Stampa, Maurizio Molinari, şi lui Domenico Agasso, jurnalist, vaticanist şi scriitor care în aceşti ani a împărtăşit cu mine conducerea sitului nostru online. Vatican Insider, aşa cum am spus deja, este o lucrare colectivă, semnăturile sale vor continua să fie prezente, bogăţia de contribuţii nu este depotenţată. Urez spor la muncă redacţiei, traducătorilor şi tuturor colaboratorilor, mulţumindu-le pentru angajare şi pentru marea dăruire.

Continuare bună şi la revedere!

De Andrea Tornielli

(După Vatican Insider, 30 decembrie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.