Categorii

Salut adresat delegaţiilor care au donat ieslea şi bradul de Crăciun pentru Piaţa „Sfântul Petru” (7 decembrie 2018)

Iubiţi fraţi şi surori,

Mulţumesc pentru această vizită a voastră! Vă spun bun-venit şi vă primesc cu multă recunoştinţă pentru darurile pe care aţi venit să mi le prezentaţi: bradul de Crăciun şi ieslea, deja instalate în Piaţa „Sfântul Petru” şi care vor fi admirate de numeroşii pelerini care provin din toate părţile lumii. Fiecăruia dintre voi adresez salutul meu cordial, începând de la patriarhul de Veneţia şi de la episcopul de Concordia-Pordenone, cărora le mulţumesc pentru cuvintele lor fraterne. Un salut respectuos adresez autorităţilor civile şi extind gândul meu afectuos la toţi locuitorii din Jesolo, din Pordenone, din Veneto şi din Friuli-Venezia Giulia, pe care voi îi reprezentaţi. Mulţumesc celor care au cooperat pentru realizarea acestor semne ale Crăciunului, în mod special celor patru sculptori, din diferite ţări, care au sculptat ieslea, şi tehnicienilor şi personalului de la Guvernatorat.

Bradul şi ieslea sunt două semne care nu încetează niciodată să ne fascineze; ne vorbesc despre Crăciun şi ne ajută să contemplăm misterul lui Dumnezeu făcut om pentru a fi aproape de fiecare dintre noi. Bradul de Crăciun cu luminile sale ne aminteşte că Isus este lumina lumii, este lumina sufletului care alungă întunericul duşmăniilor şi face spaţiu iertării. Bradul roşu care anul acesta este aşezat în Piaţa „Sfântul Petru”, provenind din pădurea din Cansiglio, ne sugerează o altă reflecţie. El, cu înălţimea sa de peste douăzeci de metri, îl simbolizează că Dumnezeu care cu naşterea Fiului său Isus s-a înjosit până la om pentru a-l înălţa la El şi a-l ridica din ceaţa egoismului şi a păcatului. Fiul lui Dumnezeu asumă condiţia umană pentru a o atrage la Sine şi a o face să devină părtaşă de natura divină şi incoruptibilă.

Ieslea, pusă în centrul Pieţei, este realizată cu nisip jesolan, originar din Dolomiţi. Nisipul, material sărac, aminteşte simplitatea, micimea precum şi fragilitatea – aşa cum a spus patriarhul – cu care Dumnezeu s-a arătat cu naşterea lui Isus în precaritatea din Betleem.

Ar putea să ne se pară că această micime este în contradicţie cu divinitatea, aşa încât cineva, încă de la început, a considerat-o numai o aparenţă, o îmbrăcăminte. În schimb nu, pentru că micimea este libertate. Cine este mic – în sens evanghelic – nu numai că este uşor, ci este şi liber de orice manie de a apărea şi de orice pretenţie de succes; asemenea copiilor care se exprimă şi se mişcă cu spontaneitate. Noi toţi suntem chemaţi să fim liberi în faţa lui Dumnezeu, să avem libertatea unui copil în faţa tatălui său. Pruncul Isus, Fiu al lui Dumnezeu şi Mântuitorul nostru, pe care-l depunem în iesle, este Sfânt în sărăcie, micime, simplitate, umilinţă.

Ieslea şi bradul, simboluri fascinante ale Crăciunului, să poată aduce în familii şi în locurile de întâlnire o reflexie a luminii şi a duioşiei lui Dumnezeu, pentru a-i ajuta pe toţi să trăiască sărbătoarea naşterii lui Isus. Contemplându-l pe Dumnezeul Prunc care emană lumină în umilinţa ieslei, să putem deveni şi noi martori ai umilinţei, duioşiei şi bunătăţii.

Dragi prieteni, reînnoiesc faţă de voi toţi recunoştinţa mea şi vă adresez cele mai bune urări de Crăciun Fericit. Un Crăciun fericit şi sfânt! Vă cer să vă rugaţi pentru mine şi din inimă vă binecuvântez pe voi, pe cei din familiile voastre şi pe concetăţenii voştri. Mulţumesc.

Franciscus

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.