Categorii

S-a semnat acordul între Poroshenko şi Bartolomeu I pentru autocefalia ucraineană

În urmă cu două zile, la 3 noiembrie, preşedintele Ucrainei, Petro Poroshenko, şi patriarhul de Constantinopol, Bartolomeu I (Archontonis), au semnat la Istanbul un acord „Despre cooperarea şi interacţiunea din Ucraina şi patriarhia ecumenică de Constantinopol”. În el se afirmă că se vrea colaborarea în crearea unei Biserici ortodoxe independente în Ucraina; patriarhia ecumenică ar trebui să redacteze Tomos-ul de autocefalie şi să-l predea primatului ales de un sinod local.

Preşedintele ucrainean a definit acordul „istoric”: „Ceea ce am semnat satisface toate condiţiile pentru demararea procesului care va duce la sinod, respectând cu stricteţe canoanele Bisericii ortodoxe. Îl felicit pe patriarh care a voit să accepte semnarea acordului; aş vrea ca ziua de 3 noiembrie să fie amintită ca o dată istorică pentru crearea Bisericii ortodoxe ucrainene autocefale”, a spus Poroshenko.

Liderul ucrainean a adăugat şi că „această zi istorică duce la împlinirea unui proces început în primele zile ale independenţei ucrainene, când ucrainenii au început să-l roage pe Domnul pentru a avea o Biserică independentă”.

Şi patriarhul Bartolomeu a subliniat importanţa istorică a acestui acord pentru relaţiile bilaterale între Kiev şi Constantinopol, dar şi pentru toată ortodoxia: „exact precum celelalte naţiuni din Balcani, care au primit autocefalia de la Biserica-mamă, şi ucrainenii au obţinut recunoaşterea dreptului lor. De fapt este un drept exclusiv al Bisericii-mamă acela de a acorda autocefalia atunci când ea devine necesară, şi se realizează toate condiţiile pentru această procedură”.

Imediate reacţiile de la Moscova: şeful departamentului sinodal pentru relaţiile între Biserică şi societate, Vladimir Legojda, a declarat că acordul semnat la Fanar, în cadrul vizitei lui Poroshenko în Turcia, „încă nu înseamnă crearea unei Biserici ucrainene independente”. După zile de acuze faţă de Constantinopol pentru comportamentul său schismatic, comentariile care provin de la patriarhia de Moscova vor să fie mai sobre, subliniind că autocefalia încă n-a fost realizată efectiv.

Asta ne face să presupunem că există o muncă „în culise”, tratative între Moscova şi Constantinopol, pentru a găsi o soluţie care să refacă fractura. Pe de altă parte, patriarhia de Moscova se bazează pe „rezistenţa” propriilor preoţi şi credincioşi din Ucraina, pentru a zădărnici paşii făcuţi în direcţia autocefaliei.

De Vladimir Rozanskij

(După AsiaNews, 5 noiembrie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.