Categorii

S-a încheiat primul curs de formare pentru preoţi

Primul curs de formare pentru preoţi (5-7 septembrie 2017) s-a încheiat joi, 7 septembrie, la Seminarul din Iaşi.

Au participat peste 70 de preoţi, printre participanţi numărându-se şi PS Petru Gherghel. Conferinţele au fost ţinute de preoţii: Iulian Faraoanu, Felician Tiba, Mihai Pătraşcu, Benone Farcaş, Cristinel Fodor şi Felix Roca. Ei au abordat diferite aspecte ale căsătoriei şi familiei creştine în viziunea exortaţiei apostolice Amoris laetitia, în special aspecte biblico-teologice, canonice, spirituale şi pastorale.

În urma audierii conferinţelor, a întrebărilor, a discuţiilor şi a împărtăşirii de mărturii, cei prezenţi au conştientizat mai mult sfatul Sfântului Părinte papa Francisc de la începutul exortaţiei (un text citat şi de păstorul diecezei în scrisoarea pastorală „Amoris laetitia” – un dar pentru Biserică): „Datorită bogăţiei celor doi ani de reflecţii pe care a adus-o drumul sinodal, această exortaţie tratează, cu stiluri diferite, teme multe şi variate. Acest lucru explică extinderea sa inevitabilă. De aceea nu sfătuiesc o lectură generală grăbită. Va putea să fie valorizată mai bine, fie de către familii, fie de către lucrătorii din pastoraţia familială, dacă vor aprofunda cu răbdare o parte după alta, sau dacă vor căuta în ea ceea ce vor avea nevoie în fiecare circumstanţă concretă” (AL 7).

Ultima conferinţă, despre tineri, ţinută de pr. Felix Roca, a făcut trecerea spre viitorul Sinod al Episcopilor din 2018, care va trata despre bucuriile şi dificultăţile cu care se confruntă tinerii, cu tema: Tinerii, credinţa şi discernământul vocaţional.

În după-amiaza zilei de joi, 7 septembrie, cardinalul de Varşovia, Kazimierz Nycz, prezent în Dieceza de Iaşi pentru a sfinţi biserica din localitatea Bulai din comuna Moara, a împărtăşit participanţilor câteva gânduri despre documentul Amoris laetitia şi despre situaţia familiilor din Polonia, unde familia este încă puternică, deşi se confruntă cu problema divorţurilor şi a scăderii numărului de copii. La ora 18,00 a prezidat sfânta Liturghie în latină în capela Seminarului.

Programul a mai cuprins rugăciune în comun, sfânta Liturghie şi împărtăşire de experienţe.

Pr. Eduard Coşa, responsabilul Oficiului pentru Cler, a amintit şi de alte iniţiative pentru preoţi, cum ar fi exerciţiile spirituale de la Ciofliceni (9-13 octombrie, cu pr. Ieronim Iacob; 13-17 noiembrie, cu Mons. Anton Lucaci) sau de la Poiana Micului (ultima săptămână din octombrie, cu pr. Daniel Iacobuţ).

Urmează alte patru serii de preoţi care vor participa la cursuri de formare în săptămânile următoare la Centrul „Gaudium et Spes” din Traian (19-21 septembrie, 3-5 octombrie, 10-12 octombrie, 17-19 octombrie).

Pr. Cornel Cadar

preluare de pe www.ercis.ro

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.