Categorii

Rusia: patriarhul Kiril în apărarea libertăţii religioase şi de conştiinţă în Ucraina. Mâine la Kiev primul sinod al Bisericii autocefale

Un apel al patriarhului Kiril de Moscova şi al întregii Rusii adresat liderilor Bisericilor creştine – şi papei Francisc – guvernelor din Franţa şi Germania şi Naţiunilor Unite pentru a denunţa interferenţa „evidentă” a statului ucrainean în Biserica ortodoxă ucraineană şi a cere în lumina unei serii foarte lungi de încălcări făcute în dauna episcopilor şi preoţilor respectarea libertăţii religioase şi de conştiinţă în ţară. Apelul a fost difuzat astăzi de patriarhia de Moscova, în ajunul primului sinod unit al Bisericii autocefale ucrainene care se va ţine mâine la Kiev, în catedrala „Sfânta Sofia”. Preşedintele Petro Poroshenko a anunţat asta în zilele trecute. În timpul adunării, care va reuni ierarhiile ecleziastice ale Bisericilor ortodoxe independente de patriarhia de Moscova, va fi aprobat statutul nou-născutei Biserici naţionale şi va fi ales primatul său, care imediat după aceea va merge la Istanbul ca să primească din mâinile patriarhului Bartolomeu tomos-ul, adică atestatul formal al autonomiei.

Patriarhul Kiril a trimis un mesaj în care lansează acuze grave, vorbind chiar despre risc de „persecuţie”. „Recent, interferenţa liderilor statului ucrainean secular în problemele ecleziastice a devenit o presiune evidentă asupra episcopatului şi asupra clericilor din Biserica ortodoxă ucraineană şi asta ne permite să vorbim despre începutul persecuţiilor pe scară largă”. Conform lui Kiril, presiunea a crescut din cauza refuzului episcopatului ucrainean (legat de Moscova) să participe la sinodul de mâine care, după părerea rusă, tinde să „înlocuiască” cea mai mare confesiune religioasă din ţară care are 13 mii de parohii, peste 200 de mănăstiri şi milioane de credincioşi, cu o „nouă organizare religioasă creată de preşedintele Ucrainei, Petri Poroshenko, în concert cu patriarhul Bartolomeu de Constantinopol”.

Scrisoarea lui Kiril este lungă şi detaliată. Trece în revistă toate încălcările care au fost făcute în această perioadă în dauna Bisericii ortodoxe ucrainene legate de Moscova. Kiril chiar vorbeşte despre „interogatorii din partea serviciului de securitate din Ucraina” şi denunţă faptul că la 9 decembrie, acelaşi serviciu de securitate i-a negat mitropolitului Hilarion de Donetsk, cetăţean ucrainean, intrarea în ţară, invocând „instrucţiuni speciale de la Kiev”. În listă vine menţionată şi tentativa din partea autorităţilor locale de a priva Biserica ortodoxă ucraineană de drepturile sale legale şi de a utiliza grotele din Kiev şi Pochaev Lavras – principalele locuri sacre ale Bisericii ucrainene. Episcopi şi clerici – insistă Kiril – au fost denunţaţi cu „acuze neîntemeiate” de „înaltă trădare” şi „incitare la ură religioasă”. Scrisoarea vorbeşte chiar despre percheziţii „făcute în catedrale, administraţii diecezane, biserici şi, chiar, în casele private ale preoţilor din Biserica ortodoxă ucraineană în oraşul Zhytomir, Ovruch şi Korosten”.

„Nu ştim ce alte acţiuni vor întreprinde autorităţile din Ucraina, pentru a obţine obiectivul lor în timpul rămas înainte de alegerile prezidenţiale”, scrie patriarhul rus făcând referinţă la Petro Poroshenko şi la iminentele alegeri prezidenţiale din Ucraina. Şi adaugă: „Numeroasele fapte de discriminare la care a fost supusă deja Biserica ucraineană ne face să ne temem de încălcări şi mai grave ale drepturilor şi libertăţilor creştinilor ortodocşi numai pentru că au comis păcatul că au rămas fideli ortodoxiei canonice”.

De aceea, patriarhul Kiril se adresează papei Francisc; arhiepiscopului de Canterbury, Justin Welby, conducătorul Comuniunii anglicane; reverendului Olav Fyske Tveit, secretar general al Consiliului Ecumenic al Bisericilor; lui António Guterres, secretar general al Naţiunilor Unite. Dar şi preşedintelui francez Emmanuel Macron şi cancelarului german Angela Merkel. Le cere conducătorilor religioşi, oamenilor de stat şi responsabililor organizaţiilor internaţionale, să „facă orice efort posibil pentru a proteja episcopatul, clerul şi laicii din Biserica ortodoxă ucraineană de discriminările şi de presiunile exercitate de autorităţile ucrainene şi să apere libertatea de conştiinţă şi de religie garantate de dreptul internaţional”.

(După agenţia SIR, 14 decembrie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.