Categorii

Rumors despre sănătatea lui Ratzinger dezminţite de o fotografie de pe Twitter

Foarte slăbit, incapabil să celebreze liturghie, ba chiar la capătul vieţii… Rumors neîntemeiate cu privire la sănătatea papei emerit Joseph Ratzinger s-au urmărit în mod carstic, de câtva timp, fără a depăşi pragul de alertă a Vaticanului. De altfel, împletindu-se cu o altă internare în casa Ratzinger, aceea a secretarului personal al lui Benedict al XVI-lea, care a petrecut câteva zile la Policlinica Gemelli, în urmă cu câteva săptămâni, în realitate pentru simple controale la auz. Celui care l-a văzut chiar recent pe Joseph Ratzinger, 90 de ani în aprilie, i-a apărut, nu numai foarte lucid, ci un om cu ridurile vârstei – un pic nesigur, nişte probleme de vedere – dar nimic mai mult.

Şi totuşi vocile despre o presupusă slăbire rapidă a sa au continuat să se audă discret înlăuntrul şi în afara zidurilor Leonine. Până când o frază rostită în urmă cu ceva timp într-un interviu de secretarul său personal a revenit, deformată, în circulaţie, şi în social network de limba engleză. Aşa încât să-l inducă pe însuşi Gänswein, într-o notă trimisă la câteva redacţii anglofone (Catholic Herald, Catholic News Agency), pentru a dezminţi ca „pură invenţie” fraza incriminată („Este ca o lumânare care, lent şi senin, se stinge, aşa cum ni se întâmplă multora dintre noi. Este senin, în pace cu Dumnezeu, cu el însuşi şi cu lumea. Nu mai poate merge fără ajutor şi nu mai poate celebra liturghia”). „Am primit în ultimele două zile multe mesaje care fac referinţă la această frază şi oamenii sunt preocupaţi”, a mai spus prefectul Casei Pontificale. „Este falsă şi greşită, aş vrea să ştiu cine este autorul”.

Papa emerit, a mai spus Gänswein, a primit săptămâna trecută o vizită a fratelui, monseniorul Georg Ratzinger, şi „s-au simţit bine”. O dezminţire după care a urmat, aseară, un tweet al directorului Sălii de Presă a Vaticanului, Greg Burke, care a publicat o fotografie a papei emerit care, în picioare, ţine de mână două surori, două dintre numeroşii oaspeţi care, aproape zilnic, îl vizitează în Grădinile Vaticane. Didascalia fotografiei: „Papa emerit, astăzi după amiază la 5”.

De Iacopo Scaramuzzi

(După Vatican Insider, 19 octombrie 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.