Categorii

Rugăciunea Papei pentru Niccolò, mort astăzi, la 16 ani, de cancer

Papa-NicoloAr fi trebuit să fie şi Niccolò, cu vivacitatea celor 16 ani ai săi, ca să-l îmbrăţişeze pe Papa Francisc cu pacienţii foarte tineri internaţi în secţia de pediatrie oncologică din Institutul Naţional de Cancere din Milano. „Niccolò a murit chiar astăzi dimineaţă şi dacă astăzi noi ne rugăm pentru el împreună cu Papa, suntem siguri şi că el se roagă pentru Papa şi pentru noi”, povesteşte la L’Osservatore Romano medicul primar Maura Massimino. Alături de ea, astăzi la Pontif, prietena lui Niccolò şi capelanul părintele Tullio Proserpio.

„Moartea face parte din realitatea secţiei noastre”, destăinuieşte medicul, adăugând: „Dar face parte din ea şi speranţa şi întâlnirea cu Papa, devenit de acum un punct sigur aşa încât face parte din terapii, este cu adevărat un mare semn de speranţă pentru toţi: bolnavi şi rude, medici, infirmieri şi voluntari”. Pentru a trăi această „experienţă de speranţă au venit astăzi la Roma 30 dintre copiii şi adolescenţii care nu s-au lăsat înspăimântaţi nici de incomoditatea călătoriei nici de frig”, a spus capelanul.

Papei Francisc i-a fost prezentată şi iniţiativa inedită, promovată de Stefano – genetist de profesie şi muzician prin pasiune – care i-a văzut pe tinerii internaţi lansând un material video pe web şi adunând şase milioane de vizualizări. În cadrul Proiectul tineri, au cântat toţi împreună Palle di Natale (Smile! It’s Christmas Day), un text, explică Stefano, „de ascultat, împărtăşit şi descărcat pentru a-i susţine pe tinerii îngrijiţi pentru un cancer şi a gusta bucuria Crăciunului”. În practică, „este relatarea unui Crăciun trăit pe un hol de spital, cu angoasa unei diagnoze de cancer dar şi cu forţa şi îndărătnicia celui care vrea un Crăciun trăit şi cu veselie şi voinţă de a fi împreună”.

În Aula „Paul al VI-lea” erau prezenţi şi Carmen, Alberto, Fernando şi Xavier, fraţi ai călugăriţei spaniole Isabel Sola Matás, asasinată în mod barbar la 2 septembrie 2016. Papei i-au povestit misiunea sorei şi i-au mulţumit pentru cuvintele cu care a amintit-o imediat pe călugăriţă la Angelus după liturghia pentru canonizarea Maicii Tereza. Sora Isabel, explică ei pentru cotidianul vatican, „a dedicat ultimii opt ani din viaţa sa pentru Haiti, fără a se cruţa, pentru a fi alături de persoanele mai fragile şi încercând să promoveze demnitatea şi educaţia tinerilor mai ales în parohia Preasfânta Inimă din Port-au-Prince”. Aşa încât să „ajungă să-şi lase propria casă pentru persoanele rămase fără nimic din cauza cutremurului din urmă cu şapte ani”. În vârstă de cincizeci şi unu de ani, originară din Barcelona, călugăriţa din congregaţia lui Isus şi Maria este amintită de rudele sale ca „o femeie de rugăciune, conform spiritualităţii ignaţiene”.

O altă istorie de solidaritate concretă a fost relatată Pontifului de Roberto Enrique Solis Fauger: cardio-chirurg de faimă în Statele Unite ale Americii, a ales să „se îngrijească gratuit de persoanele cele mai sărace din Guatemala”, unde merge o dată pe lună susţinând el însuşi cheltuielile pentru materialul şi personalul necesare pentru intervenţii. Papa l-a primit cu afect, acelaşi pe care l-a demonstrat reprezentanţilor asociaţiei catolice japoneze Minami-Shimabara’s Heisei Youth Goodwill Mission for Europe care i-au oferit în mod simbolic în dar gingo nut, o plantă caracteristică din ţinutul Nagasaki. Asociaţia face referinţă în mod expres la întâlnirea istorică a delegaţiei japoneze cu Papa Grigore al XIII-lea în 1585.

O notă de culoare a fost adusă audienţei de grupul folcloric al Cavaquinhos din asociaţia Passilgueirense, care a cântat câteva cantares de janeiras, tipice tradiţiei de Crăciun portugheze. În sfârşit, printre cei prezenţi era boxerul german de origine armeană Arthur Abraham, campion al lumii la categoria mijlocie, angajat în sprijinirea săracilor din ţara sa de origine precum şi a refugiaţilor sirieni.

Înainte de a-i întâlni pe pelerini în aula „Paul al VI-lea”, Pontiful a binecuvântat şase statui ale Sfintei Fecioare Maria de Fatima cu care asociaţia austriacă Human Life international va da viaţă, „pentru centenarul apariţiilor, unei serii de iniţiative în toată lumea pentru a relansa mesajul de rugăciune şi de pocăinţă”. În sfârşit, Papa a voit să-i mulţumească personal şi vice-comisarului de la jandarmeria vaticană Mauro De Horatis, responsabil cu bagajele în timpul călătoriilor papale internaţionale, care la 31 decembrie a părăsit serviciul după 37 de ani.

(După Zenit, 11 ianuarie 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.