Categorii

Rugăciune pentru unitatea creștinilor la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași

Vineri, 18 ianuarie 2019, în capela Institutului Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” Iași, a avut loc prima celebrare ecumenică din cadrul Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor a acestui an. Cei ce s-au ocupat de pregătirea acestui eveniment, la nivelul Bisericii Universale, în acest an, au fost credincioșii din Indonezia care au propus tema: „Dreptatea, numai dreptatea să o cauți!” (Dt 16, 18-20). Celebrantul principal al acestui moment a fost PS Aurel Percă, Episcop Auxiliar de Iași. La acest eveniment au participat deopotrivă catolici și ortodocși, preoți formatori din cadrul seminarului, cât și păstori din jurul Iașiului, iar din partea Mitropoliei Ortodoxe a participat ca reprezentant Lect. dr. pr. Cătălin Vatamanu.

În cadrul acestui moment am parcurs un itinerariu de apropiere între creștini, o apropiere care și-a găsit apogeul în oferirea semnului păcii. Primul lucru necesar, pentru a păși împreună spre unitatea pe care a dorit-o Cristos între toți copii Tatălui este o recunoaștere a vinei personale, vină a fiecăruia în parte, vină care vatămă unitatea și înfăptuirea ei: ostilitatea, rivalitatea, ignoranța, discriminarea, exclusivismul minciunile, lipsa de respect și multe altele care pun interesele noastre personale mai presus de voința lui Dumnezeu. Odată ce recunoaștem greșeala noastră, putem să ne îndreptăm privirea către voința divină care ne cere ca „fiecare să dea ce va putea” (Dt 16,17), „să căutăm dreptatea” (Dt 16,20). Conform acestei voințe sfântul Paul ne îndeamnă: „Nu vă conformați lumii acesteia, ci schimbați-vă prin înnoirea minții, ca să discerneți care este voința lui Dumnezeu, ce este bun, ce este plăcut, ce este desăvârșit!” (Rom 12,2). Numai astfel putem deveni un singur trup în Cristos, unitate întru care ne iubim unii pe alții cu iubire frățească.

În vederea conștientizării și acționării spre unitatea Bisericii ne-a oferit pr. dr. Lucian Păuleț cuvântul de învățătură. El ne-a spus că rana din familia de frați și surori care nu pot lua masa împreună, înainte de a putea fi vindecată, trebuie să fie simțită, trebuie să doară, să deranjeze, să ne împingă spre dreptate, dreptate manifestată în cinstirea celui diferit de noi. Printre primii pași spre realizarea acestei misiuni sunt aducerea angajamentului în prezent, a face ceva astăzi. Totodată el ne-a lăsat trei provocări, să trăim o zi măcar în care să-i acceptăm pe toți, să găsim în fiecare zi un lucru bun și să încadrăm orice situație într-o perspectivă mai largă a iubirii.

Astfel, împreună adunați în jurul acestei viziuni pe care Duhul Unității o sădește în noi, ne-am rugat pentru ruperea cercului lăcomiei și trăirea simplității, pentru ca să strălucească unitatea Dumnezeului nostru în unicitatea turmei sale.

Fechetă Ciprian

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.