Categorii

Rugăciune pentru China la Simpozionul de la AsiaNews: relicvele Maicii Tereza şi ale unui martir din PIME

O relicvă a Maicii Tereza şi una a unui martir de la PIME, ucis în China în 1900, vor fi expuse la Simpozionul lui AsiaNews programat pentru mâine la 15.30 în Aula Magna a Universităţii Pontificale Urbaniana.

Relicva Maicii Tereza, o picătură din sângele său, a fost donată la naşterea ediţiei on-line a AsiaNews, în urmă cu 14 ani. Maica Tereza, canonizată anul trecut de Papa Francisc, este o mărturie a iubirii Bisericii faţă de China. De trei ori ea a cerut autorităţilor şi câtorva episcopi chinezi să poată deschide o casă a Misionarelor Carităţii în ţară, dar a fost mereu refuzată. Însă în China există zeci de mii de persoane care se inspiră de la Maica Tereza în misiunea lor zilnică în favoarea celor bolnavi şi dezmoşteniţi.

Martirul de la PIME este părintele Alberico Crescitelli, ucis în timpul Revoltei Boxerilor şi canonizat de Ioan Paul al II-lea la 1 octombrie 2000. Părintele Crescitelli era misionar la Hanzhong (Shaanxi) şi se dedica evanghelizării şi săracilor. La canonizarea sa, Asociaţia patriotică a lansat o campanie denigratoare faţă de el acuzându-l de acţiuni murdare, de care însă nu se găseşte nicio urmă în cronicile chineze ale timpului.

Ziua Mondială de Rugăciune pentru China în ziua sărbătorii Sfintei Fecioare Maria de Sheshan, la 24 mai, a fost stabilită de Benedict al XVI-lea în urmă cu 10 ani. În Scrisoarea către catolicii chinezi din 2007, el exprima intenţia ca prin rugăciune să se întărească unitatea între creştinii din subteran şi cei oficiali şi comuniunea cu succesorul lui Petru, cerând Domnului şi forţa de a persevera în mărturia creştină, chiar şi printre suferinţele persecuţiei. Pontiful cerea şi ca toţi catolicii să contribuie la binele societăţii chineze, rugându-se şi pentru persecutori.

La întâlnirea de rugăciune în timpul Simpozionului participă corul comunităţii chineze din Roma şi un tânăr chinez, Agostino Zhang, convertit la catolicism în închisoarea din Padova, unde lucrează cu Cooperativa Giotto. Augustin a oferit mărturia sa în faţa Papei Francisc în timpul ceremoniei de la Jubileul deţinuţilor.

(După AsiaNews, 23 mai 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.