Categorii

Regina Coeli (8.05.2016)

Angelus-08052016Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi, în Italia şi în alte ţări, se celebrează Înălţarea lui Isus la cer, care a avut loc la patruzeci de zile după Paşti. Contemplăm misterul lui Isus care iese din spaţiul nostru pământesc pentru a intra în plinătatea gloriei lui Dumnezeu, ducând cu sine omenitatea noastră. Adică noi, omenitatea noastră intră pentru prima dată în cer. Evanghelia lui Luca ne arată reacţia discipolilor în faţa Domnului care „s-a îndepărtat de ei şi a fost ridicat la cer” (24,51). Nu a fost în ei durere şi rătăcire, ci „adorându-l, s-au întors la Ierusalim cu bucurie mare” (v. 52). Este întoarcerea celui care nu se mai teme de cetatea care l-a refuzat pe Învăţătorul, care a văzut trădarea lui Iuda şi tăgăduirea lui Petru, a văzut dispersarea discipolilor şi violenţa unei puteri care se simţea ameninţată.

Din acea zi pentru apostoli şi pentru fiecare discipol al lui Cristos a fost posibil să locuiască la Ierusalim şi în toate oraşele lumii, chiar şi în cele mai chinuite de nedreptate şi de violenţă, pentru că deasupra fiecărui oraş este acelaşi cer şi fiecare locuitor poate să-şi ridice privirea cu speranţă. Isus, Dumnezeu, este om adevărat, cu trupul său de om este în cer! Şi această este speranţa noastră, este ancora noastră, iar noi suntem tari în această speranţă dacă privim cerul.

În acest cer locuiesc acel Dumnezeu care s-a revelat aşa de apropiat încât a luat chipul unui om, Isus din Nazaret. El rămâne pentru totdeauna Dumnezeu-cu-noi – să ne amintim asta: Emanuel, Dumnezeu cu noi – şi nu ne lasă singuri! Putem privi în sus pentru a recunoaşte în faţa noastră viitorul nostru. În Înălţarea lui Isus, Răstignitul Înviat, este promisiunea participării noastre la plinătatea vieţii la Dumnezeu.

Înainte de a se despărţi de prietenii săi, Isus, referindu-se la evenimentul morţii şi învierii sale, le-a spus: „Voi sunteţi martori ai acestor lucruri” (v. 48). Adică discipolii, apostolii sunt martori ai morţii şi învierii lui Cristos, în acea zi, şi ai Înălţării lui Cristos. Şi de fapt, după ce l-au văzut pe Domnul lor înălţându-se la cer, discipolii s-au întors în oraş ca martori care vestesc tuturor cu bucurie viaţa nouă care vine de la Răstignitul Înviat, în al cărui nume „să fie predicată convertirea în numele lui spre iertarea păcatelor la toate neamurile” (v. 47). Aceasta este mărturia – făcută nu numai cu cuvinte ci şi cu viaţa zilnică – mărturia care în fiecare duminică ar trebui să iasă din bisericile noastre pentru a intra în timpul săptămânii în case, în birouri, la şcoală, în locurile de întâlnire şi de distracţie, în spitale, în închisori, în casele pentru bătrâni, în locurile aglomerate ale imigraţilor, în periferiile oraşului… Această mărturie noi trebuie s-o ducem în fiecare săptămână: Cristos este cu noi; Isus s-a înălţat la cer, este cu noi; Cristos este viu!

Isus ne-a asigurat că în această vestire şi în această mărturie vom fi „îmbrăcaţi cu putere de sus” (v. 49), cu puterea Duhului Sfânt adică. Aici se află secretul acestei misiuni: prezenţa printre noi a Domnului înviat, care cu darul Duhului continuă să deschidă mintea noastră şi inima noastră, pentru a vesti iubirea sa şi milostivirea sa şi în locurile cele mai refractare din oraşele noastre. Duhul Sfânt este adevăratul artizan al mărturiei multiforme pe care Biserica şi fiecare botezat o dau în lume. De aceea, nu putem neglija niciodată reculegerea în rugăciune pentru a-l lăuda pe Dumnezeu şi a invoca darul Duhului. În această săptămână, care ne duce la sărbătoarea de Rusalii, să rămânem în mod spiritual în Cenacol, împreună cu Fecioara Maria, pentru a-l primi pe Duhul Sfânt. Facem asta şi acum, în comuniune cu credincioşii adunaţi la Sanctuarul din Pompei pentru tradiţionala Implorare.

______________________________

După Regina coeli

Iubiţi fraţi şi surori,

Astăzi este a 50-a Zi Mondială a Comunicaţiilor Sociale, voită de Conciliul al II-lea din Vatican. De fapt, părinţii conciliari, reflectând asupra Bisericii din lumea contemporană, au înţeles importanţa crucială a comunicaţiilor, care „pot să construiască punţi între persoane, familii, grupuri sociale, popoare. Şi asta fie în mediul fizic fie în cel digital” (Mesaj 2016). Adresez tuturor lucrătorilor din comunicaţie un salut cordial şi doresc ca modul nostru de a comunica în Biserică să aibă mereu un stil evanghelic clar, un stil care să unească adevărul şi milostivirea.

Vă salut pe voi toţi, credincioşi din Roma şi pelerini din Italia şi din diferite ţări. Îndeosebi pe credincioşii polonezi din Varşovia, Lowicz şi Ostroda; pe membrii Filarmonicii din Viena; grupul irlandez Prietenii Monseniorului O’Flaherty; pe studenţii de la colegiul Corderius (Olanda); şi Katholische Akademische Verbindung „Capitolina”.

Salut participanţii la Marşul pentru Viaţă, pe prietenii Operei Preot Folci şi ai Preseminarului Sfântul Pius al X-lea, pe Scout d’Europe din Roma Vest şi Roma Sud, şi pe numeroşii candidaţi la mir din Dieceza de Genova. Sunteţi gălăgioşi, genovezilor!

Astăzi în multe ţări se celebrează sărbătoarea mamei; amintim cu recunoştinţă şi afect toate mamele – cele care sunt astăzi în piaţă, mamele noastre, pe cele care încă sunt printre noi şi pe cele care au mers în cer – încredinţându-le Mariei, mama lui Isus. Şi împreună, pentru toate mamele, să ne rugăm Bucură-te Marie…

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitaţi să vă rugaţi pentru mine. Poftă bună şi la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.