Categorii

Regina Coeli (17.05.2020)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia din această duminică (cf. In 14,15-21) prezintă două mesaje: respectarea poruncilor şi promisiunea Duhului Sfânt.

Isus leagă iubirea faţă de El respectarea poruncilor şi asupra acestui lucru insistă asupra discursului său de rămas-bun: „Dacă mă iubiți, veți păzi poruncile mele” (v. 15); „Cine are poruncile mele şi le păzește, acela mă iubește” (v. 21). Isus ne cere să-l iubim, dar explică: această iubire nu se epuizează într-o dorință după El, sau într-un sentiment, nu, cere disponibilitatea de a urma calea sa, adică voința Tatălui. Şi asta se rezumă în porunca iubirii reciproce – prima iubire [în îndeplinire] –, dată de Isus însuși: „Aşa cum v-am iubit pe voi, aşa să vă iubiți unii pe alţii” (In 13,34). Nu a spus: „Iubiți-mă pe mine, aşa cum eu v-am iubit pe voi”, ci „iubiți-vă reciproc aşa cum eu v-am iubit”. El ne iubește fără să ne ceară recompensa. Este o iubire gratuită iubirea lui Isus, niciodată nu ne cere recompensa. Şi vrea ca această iubire gratuită a sa să devină forma concretă a vieţii între noi: aceasta este voința sa.

Pentru a-i ajuta pe discipoli să meargă pe acest drum, Isus promite că îl va ruga pe Tatăl să trimită „un alt Mângâietor” (v. 16), un Apărător care să ia locul său şi să le dea inteligența pentru a asculta şi curajul pentru a respecta cuvintele sale. Acesta este Duhul Sfânt, care este Darul iubirii lui Dumnezeu care coboară în inima creștinului. După ce Isus a murit şi a înviat, iubirea sa este dăruită celor care cred în El şi sunt botezați în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. Însuși Duhul îi conduce, îi luminează, îi întărește, pentru ca fiecare să poată merge în viaţă, chiar şi prin adversități şi dificultăți, în bucurii şi în dureri, rămânând pe calea lui Isus. Acest lucru este posibil tocmai menţinându-se docili faţă de Duhul Sfânt, aşa încât, cu prezența sa activă, să poată nu numai să mângâie ci şi să transforme inimile, să le deschidă la adevăr şi la iubire.

În faţa experienţei greşelii şi a păcatului – pe care toţi o trăim –, Duhul Sfânt ne ajută să nu pierim şi ne face să percepem şi să trăim pe deplin sensul cuvintelor lui Isus: „Dacă mă iubiți, veți păzi poruncile mele” (v. 15). Poruncile nu ne sunt date ca un soi de oglindă, în care să vedem reflectate mizeriile noastre, incoerenţele noastre. Nu, nu sunt aşa. Cuvântul lui Dumnezeu ne este dat ca un Cuvânt al vieţii, care transformă inima, viaţa, care reînnoieşte, care nu judecă pentru a condamna, ci vindecă şi are ca scop iertarea. Milostivirea lui Dumnezeu este aşa. Un Cuvânt care este lumină pentru pașii noştri. Şi toate acestea sunt lucrare a Duhului Sfânt! El este Darul lui Dumnezeu, este Dumnezeu însuși, care ne ajută să fim persoane libere, persoane care vor şi știu să iubească, persoane care au înțeles că viaţa este o misiune pentru a vesti minunăţiile pe care Domnul le face în cel care se încrede în El.

Fecioara Maria, model al Bisericii care ştie să asculte Cuvântul lui Dumnezeu şi să primească darul Duhului Sfânt, să ne ajute să trăim cu bucurie Evanghelia, având conştiinţa că suntem sprijiniți de Duhul, foc divin care încălzeşte inimile şi luminează pașii noştri.

_______________

După Regina coeli

Iubiţi fraţi şi surori!

Mâine este centenarul nașterii sfântului Ioan Paul al II-lea, la Wadowice, în Polonia. Îl amintim cu mult afect şi multă recunoștință. Mâine dimineață, la ora 7.00 (8.00, ora României, nr), voi celebra Sfânta Liturghie, care va fi transmisă în toată lumea, la altarul unde se odihnesc rămășițele sale pământești. Din cer el să continue să mijlocească pentru poporul lui Dumnezeu şi pentru pacea în lume.

În unele țări sunt reluate celebrările liturgice cu credincioşii; în altele se evaluează această posibilitate; în Italia, de mâine se va putea celebra Sfânta Liturghie cu poporul; însă, vă rog, să mergem înainte cu normele, prescrierile pe care ni le dau, pentru a păzi astfel sănătatea fiecăruia şi a poporului.

În luna mai, în atâtea parohii este tradiție să se celebreze Liturghii de Prima Împărtășanie. Desigur, din cauza pandemiei, acest frumos moment de credinţă şi de sărbătoare a fost amânat. De aceea doresc să trimit un gând afectuos băieților şi fetelor care ar fi trebuit să primească pentru prima dată Euharistia. Preaiubiților, vă invit să trăiţi acest timp de așteptare ca oportunitate pentru a vă pregăti mai bine: rugându-vă, citind catehismul pentru a aprofunda cunoașterea lui Isus, crescând în bunătate şi în slujirea celorlalți. Drum bun!

Astăzi începe Săptămâna Laudato si’, care se va termina duminica viitoare, în care se aminteşte a cincea aniversare a publicării enciclicei. În aceste timpuri de pandemie, în care suntem mai conștienți de importanţa îngrijirii casei noastre comune, urez ca toată reflecția şi angajarea comună să ajute la crearea şi întărirea de atitudini constructive pentru îngrijirea creației.

Şi urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitaţi să vă rugaţi pentru mine. Poftă bună şi la revedere.

Franciscus

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.