Categorii

Regina Coeli (15.05.2016)

Angelus-15052016Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi celebrăm marea sărbătoare a Rusaliilor, care duce la împlinire timpul pascal, la cincizeci de zile după Învierea lui Cristos. Liturgia ne invită să deschidem mintea noastră şi inima noastră la darul Duhului Sfânt, pe care Isus l-a promis în mai multe rânduri discipolilor săi, primul şi principalul dar pe care El ni l-a dobândit cu Învierea sa. Acest dar, Isus însuşi l-a implorat de la Tatăl, aşa cum atestă Evanghelia de astăzi, care este localizată la Ultima Cină. Isus le spune discipolilor săi: „Dacă mă iubiţi, veţi păzi poruncile mele şi eu îl voi ruga pe Tatăl, iar el vă va da un alt Mângâietor ca să fie cu voi pentru totdeauna” (In 14,15-16).

Aceste cuvinte ne amintesc înainte de toate că iubirea faţă de o persoană, şi chiar faţă de Domnul, nu se demonstrează prin cuvinte, ci prin fapte; şi „a păzi poruncile” trebuie înţeles în sens existenţial, în aşa fel încât toată viaţa să fie implicată. De fapt, a fi creştini nu înseamnă îndeosebi a aparţine unei anumite culturi sau a adera la o anumită învăţătură, ci mai degrabă a lega propria viaţă, în fiecare aspect al său, de persoana lui Isus şi, prin intermediul Lui, de Tatăl. Pentru acest scop Isus promite discipolilor săi revărsarea Duhului Sfânt. Tocmai graţie Duhului Sfânt, Iubire care uneşte pe Tatăl şi pe Fiul şi din ei purcede, putem trăi toţi însăşi viaţa lui Isus. De fapt, Duhul ne învaţă toate, adică singurul lucru indispensabil: a iubi aşa cum iubeşte Dumnezeu.

Promiţându-l pe Duhul Sfânt, Isus îl defineşte „un alt Mângâietor” (v. 16), care înseamnă Consolator, Avocat, Mijlocitor, adică Acela care ne asistă, ne apără, stă lângă noi pe drumul vieţii şi în lupta pentru bine şi împotriva răului. Isus spune „un alt Mângâietor” pentru că primul este El, El însuşi, care s-a făcut trup tocmai pentru a asuma asupra sa condiţia noastră umană şi a o elibera de sclavia păcatului.

În afară de asta, Duhul Sfânt exercită o funcţie de învăţătură şi de amintire. Învăţătură şi amintire. Ne-a spus Isus: „Mângâietorul, Duhul Sfânt, pe care îl va trimite Tatăl în numele meu, vă va învăţa toate şi vă va aminti toate câte vi le-am spus eu” (v. 26). Duhul Sfânt nu aduce o învăţătură diferită, ci face vie, face activă învăţătura lui Isus, pentru ca timpul care trece să n-o şteargă sau să n-o slăbească. Duhul Sfânt altoieşte această învăţătură în inima noastră, ne ajută s-o interiorizăm, făcând-o să devină parte din noi, carne din carnea noastră. În acelaşi timp, pregăteşte inima noastră pentru ca să fie capabilă cu adevărat să primească cuvintele şi exemplele Domnului. De fiecare dată când cuvântul lui Isus este primit cu bucurie în inima noastră, aceasta este lucrare a Duhului Sfânt.

Acum să ne rugăm împreună Regina coeli – pentru ultima dat anul acesta – invocând mijlocirea maternă a Fecioarei Maria. Ea să ne dobândească harul de a fi puternic însufleţiţi de Duhul Sfânt pentru a-l mărturisi pe Cristos cu francheţe evanghelică şi a ne deschide tot mai mult la plinătatea iubirii sale.

______________________________

După Regina coeli

Iubiţi fraţi şi surori,

Astăzi, în contextul foarte potrivit al Rusaliilor, este publicat Mesajul meu pentru următoarea Zi Misionară Mondială, care se celebrează în fiecare an în luna octombrie. Duhul Sfânt să dea forţă tuturor misionarilor ad gentes şi să susţină misiunea Bisericii în lumea întreagă. Şi Duhul Sfânt să ne dea tineri – băieţi şi fete – puternici, care au voinţa să meargă ca să vestească Evanghelia. Să cerem asta, azi, Duhului Sfânt.

Vă salut pe voi toţi, familii, grupuri parohiale, asociaţii, pelerini care provin din Italia şi din atâtea părţi ale lumii, îndeosebi din Madrid, din Praga şi din Thailanda; precum şi membrii Comunităţii catolice coreene din Londra.

Salut credincioşii din Casalbuttano, Cortona, Terni, Ragusa; tinerii din Romagnano di Massa; şi „Sacrul Cor Jonica” din provincia Taranto.

Salut în mod deosebit pe toţi cei care participa astăzi la „Sărbătoarea Popoarelor”, la a 25-a aniversare, în Piaţa „Sfântul Ioan din Lateran”. Fie ca această sărbătoare, semn al unităţii şi al diversităţii culturilor, să ne ajute să înţelegem că drumul spre pace este acesta: a face unitatea, respectând diversităţile.

Un gând special adresez alpinilor, reuniţi la Asti pentru Adunarea Naţională. Îi îndemn să fie martori ai milostivirii şi ai speranţei, imitând exemplul fericitului preot Carlo Gnocchi, al fericitului frate Luigi Bordino şi al venerabilului Teresio Olivelli, care au onorat Corpul Alpinilor cu sfinţenia vieţii lor.

Şi tuturor urez o sărbătoare frumoasă a Rusaliilor. Vă rog, nu uitaţi să vă rugaţi pentru mine. Poftă bună şi la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.