Categorii

Regina Caeli (21.05.2017)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia de astăzi (cf. In 14,15-21), continuare a celei de duminica trecută, ne duce la acel moment emoţionant şi dramatic care este ultima cină a lui Isus cu discipolii săi. Evanghelistul Ioan preia de pe buzele şi din inima Domnului ultimele sale învăţături, înainte de pătimire şi de moarte. Isus le promite prietenilor săi, în acel moment trist, întunecat, că, după El, vor primi „un alt Mângâietor” (v. 16). Acest cuvânt înseamnă un alt „Avocat”, un alt Apărător: „Duhul adevărului” (v. 17); şi adaugă: „Nu vă voi lăsa orfani. Voi veni la voi” (v. 18). Aceste cuvinte transmit bucuria unei noi veniri a lui Cristos: El, înviat şi glorificat, locuieşte în Tatăl şi, în acelaşi timp, vine la noi în Duhul Sfânt. Şi în această nouă venire a sa se revelează unirea noastră cu El şi cu Tatăl: „Veţi cunoaşte că eu sunt în Tatăl meu, iar voi în mine şi eu în voi” (v. 20).

Meditând aceste cuvinte ale lui Isus, noi percepem astăzi cu simţul credinţei că suntem poporul lui Dumnezeu în comuniune cu Tatăl şi cu Isus prin Duhul Sfânt. În acest mister de comuniune, Biserica găseşte izvorul inepuizabil al propriei misiuni, care se realizează prin iubire. Isus spune în Evanghelia de astăzi: „Cine are poruncile mele şi le păzeşte, acela mă iubeşte, iar cine mă iubeşte va fi iubit de Tatăl meu şi eu îl voi iubi şi mă voi revela lui” (v. 21). Iubirea este cea care ne introduce în cunoaşterea lui Isus, graţie acţiunii acestui „Avocat” pe care Isus l-a trimis, adică Duhul Sfânt. Iubirea faţă de Dumnezeu şi faţă de aproapele este cea mai mare poruncă din Evanghelie. Domnul ne cheamă astăzi să corespundem cu generozitate la chemarea evanghelică la iubire, punându-l pe Dumnezeu în centrul vieţii noastre şi dedicându-ne slujirii fraţilor, în special a celor care au mai mare nevoie de sprijin şi de mângâiere.

Dacă există o atitudine care nu este niciodată uşoară, nu este niciodată sigură chiar şi pentru o comunitate creştină, este tocmai aceea de a ne şti iubiţi, de a ne iubi după exemplul Domnului şi cu harul său. Uneori contrastele, orgoliul, invidiile, diviziunile lasă semn şi pe faţa frumoasă a Bisericii. O comunitate de creştini ar trebui să trăiască în caritatea lui Cristos, şi în schimb tocmai acolo cel rău „îşi bagă coada” şi noi uneori ne lăsăm înşelaţi. Şi cine suportă consecinţele sunt persoanele mai slabe spiritual. Câte dintre ele – şi voi cunoaşteţi unele –, câte dintre ele s-au îndepărtat pentru că nu s-au simţit primite, nu s-au simţit înţelese, nu s-au simţit iubite. Câte persoane s-au îndepărtat, de exemplu din vreo parohie sau comunitate datorită mediului de bârfă, de gelozii, de invidii pe care l-au găsit acolo. Şi pentru un creştin a şti să iubească nu este niciodată o realitate dobândită o dată pentru totdeauna; în fiecare zi trebuie reînceput, trebuie să ne exercităm pentru ca iubirea noastră faţă de fraţii şi surorile pe care-i întâlnim să devină matură şi purificată de acele limite sau păcate care o fac parţială, egoistă, sterilă şi infidelă. În fiecare zi trebuie învăţată arta de a iubi. Ascultaţi asta: în fiecare zi trebuie învăţată arta de a iubi, în fiecare zi trebuie mers cu răbdare la şcoala lui Cristos, în fiecare zi trebuie să se ierte şi să se privească la Isus, şi asta, cu ajutorul acestui „Avocat”, al acestui Mângâietor pe care Isus ni l-a trimis, care este Duhul Sfânt.

Fecioara Maria, discipolă desăvârşită a Fiului şi Domnului ei, să ne ajute să fim tot mai docili faţă de Mângâietorul, Duhul adevărului, pentru a învăţa în fiecare zi să ne iubim aşa cum ne-a iubit Isus.

_______________

După Regina caeli

Iubiţi fraţi şi surori!

Vin din păcate ştiri dureroase din Republica Centrafricană, pe care o port în inimă, în special după vizita mea din noiembrie 2015. Ciocniri armate au provocat numeroase victime şi evacuaţi şi ameninţă procesul de pace. Sunt aproape de populaţie şi de episcopi şi de toţi cei care se străduiesc pentru binele oamenilor şi pentru convieţuirea paşnică. Mă rog pentru răposaţi şi pentru răniţi şi reînnoiesc apelul meu: să tacă armele şi să prevaleze bunăvoinţa de a dialoga pentru a da ţării pace şi dezvoltare.

La 24 mai ne vom uni toţi spiritual cu credincioşii catolici din China, cu ocazia comemorării Sfintei Fecioare Maria „Ajutorul creştinilor”, venerată în sanctuarul din Sheshan la Shanghai. Le spun catolicilor chinezi: să ne ridicăm privirea spre Maria Mama noastră, pentru ca să ne ajute să discernem voinţa lui Dumnezeu cu privire la drumul concret al Bisericii din China şi să ne susţină în primirea cu generozitate a proiectului său de iubire. Maria ne încurajează să oferim contribuţia noastră personală pentru comuniunea dintre credincioşi şi pentru armonia întregii societăţi. Să nu uităm să mărturisim credinţa cu rugăciunea şi cu iubirea, menţinându-ne deschişi la întâlnire şi la dialog, întotdeauna.

Adresez salutul meu cordial vouă, credincioşi din Roma şi pelerini. Îndeosebi către Capilla de Musica de la Catedral de Pamplona; grupului de la Colégio São Tomás, din Lisabona; credincioşilor de la Capela Saint-Charles de la Spitalul Croix Saint-Simon, din Paris; celor din Torrent (Valencia, Spania), din Canada şi din Statele Unite ale Americii, între care unii din insula Guam.

Un salut special tinerilor miruiţi şi care urmează să primească Mirul din dieceza de Genova: cu ajutorul lui Dumnezeu voi veni să vizitez oraşul vostru sâmbăta viitoare. Precum şi „buburuzelor” (scoutişti) din Frosinone şi credincioşilor din parohia „Sfânta Maria Goretti” din Roma.

Iubiţi fraţi şi surori,

Doresc să anunţ că miercuri 28 iunie voi ţine un consistoriu pentru numirea a cinci noi cardinali. Provenienţa lor din diferite părţi ale lumii manifestă catolicitatea Bisericii răspândite pe întregul pământ şi încredinţarea unui titlu sau a unei diaconii în urbe exprimă apartenenţa cardinalilor la dieceza de Roma care, conform cunoscutei expresii a sfântului Ignaţiu [de Antiohia], este în fruntea carităţii tuturor Bisericilor. Şi joi 29 iunie, în solemnitatea sfinţilor apostoli Petru şi Paul, voi concelebra Sfânta Liturghie cu noii cardinali, cu colegiul cardinalilor, cu noii episcopi, mitropoliţi, episcopi şi unii preoţi.

Iată numele noilor cardinali: mons. Jean  Zerbo, arhiepiscop de Bamako, în Mali; mons. Juan José Omella, arhiepiscop de Barcelona, Spania; mons. Anders Arborelius, episcop de Stockholm, Suedia; mons. Luis Marie-Ling Mangkhanekhoun, episcop titular de Acque Nuove di Proconsolare, vicar apostolic de Paksé, în Laos; mons. Gregorio Rosa Chávez, episcop titular de Mulli, auxiliar al arhidiecezei de San Salvador, El Savador.

Încredinţăm pe noii cardinali ocrotirii sfinţilor Petru şi Paul, pentru ca prin mijlocirea Principelui apostolilor, să fie slujitori autentici ai comuniunii ecleziale şi cu aceea a apostolului neamurilor, să fie vestitori bucuroşi ai Evangheliei în lumea întreagă şi, cu mărturia lor şi sfatul lor, să mă susţină mai intens în slujirea mea de episcop de Roma, păstor universal al Bisericii.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitaţi să vă rugaţi pentru mine. Poftă bună şi la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.