Categorii

Regina Caeli (07.05.2017)

Iubiți frați și surori,

În Evanghelia din această duminică (cf. In 10,1-10), numită „duminica Bunului Păstor”, Isus se prezintă cu două imagini care se completează reciproc. Imaginea păstorului şi imaginea porţii staulului. Turma, care suntem noi toţi, are ca locuinţă un staul care foloseşte ca refugiu, unde oile locuiesc şi se odihnesc după trudele drumului. Şi staulul are un ţarc cu o poartă, unde stă un paznic. De turmă se apropie diferite persoane: este cel care intră în ţarc trecând prin poartă şi cel care „sare prin altă parte” (v. 1). Primul este păstorul, al doilea este un străin, care nu iubeşte oile, vrea să intre pentru alte interese. Isus se identifică cu primul şi manifestă un raport de familiaritate cu oile, exprimat prin glas, cu care le cheamă şi pe care ele îl recunosc şi-l urmează (cf. v. 3). El le cheamă pentru a le conduce afară, la păşuni bogate unde găsesc hrană bună.

A doua imagine cu care Isus se prezintă este cea a „porţii oilor” (v. 7). De fapt spune: „Eu sunt poarta. Dacă cineva intră prin mine, va fi mântuit” (v. 9), adică va avea viaţa şi o va avea din belşug (cf. v. 10). Cristos, Bun Păstor, a devenit poarta mântuirii omenirii, pentru că şi-a oferit viaţa pentru oile sale.

Isus, păstor bun şi poartă a oilor, este un conducător a cărui autoritate se exprimă în slujire, un conducător care pentru a comanda îşi dăruieşte viaţa şi nu cere altora s-o jertfească. Într-un asemenea conducător se poate avea încredere, precum oile care ascultă glasul păstorului lor pentru că ştiu că împreună cu el se merge la păşuni bune şi îmbelşugate. Este suficient un semnal, o chemare şi ele urmează, ascultă, pornesc la drum conduse de glasul celui pe care-l simt ca prezenţă prietenă, puternică şi dulce în acelaşi timp, care orientează, protejează, mângâie şi vindecă.

Aşa este Cristos pentru noi. Există o dimensiune a experienţei creştine pe care probabil o lăsăm un pic în umbră: dimensiunea spirituală şi afectivă. Faptul de a ne simţi legaţi de o legătură specială cu Domnul precum oile cu păstorul lor. Uneori raţionalizăm prea mult credinţa şi riscăm să pierdem perceperea timbrului acelui glas, al glasului lui Isus bun păstor, care stimulează şi fascinează. Aşa cum li s-a întâmplat celor doi discipoli de la Emaus, cărora le ardea inima în timp ce le vorbea pe drum Cel Înviat. Este minunată experienţa de a ne simţi iubiţi de Isus. Puneţi-vă întrebarea: „Eu mă simt iubit de Isus? Eu mă simt iubită de Isus?”. Pentru El nu suntem niciodată nişte străini, ci prieteni şi fraţi. Şi totuşi nu este întotdeauna uşor a distinge glasul păstorului bun. Fiţi atenţi. Există mereu riscul de a fi distraşi de zgomotul atâtor altor glasuri. Astăzi suntem invitaţi să nu ne lăsăm distraşi de falsele înţelepciuni din această lume, ci să-l urmăm pe Isus, Cel Înviat, ca singura călăuză sigură care dă sens vieţii noastre.

În această Zi Mondială de Rugăciune pentru Vocaţii – îndeosebi pentru vocaţiile sacerdotale, pentru ca Domnul să ne trimită buni păstori – s-o invocăm pe Fecioara Maria: ea să-i însoţească pe cei zece preoţi noi pe care i-am hirotonit cu puţin timp înainte. Am cerut la patru dintre ei din dieceza de Roma să se arate pentru a da binecuvântarea împreună cu mine. Sfânta Fecioară Maria să susţină cu ajutorul său pe cei care sunt chemaţi de El, pentru ca să fie prompţi şi generoşi în a urma glasul său.

_______________

După Regina caeli

Iubiţi fraţi şi surori!

Ieri, la Gerona, în Spania, au fost proclamaţi fericiţi Antonio Arribas Hortigüela şi şase însoţitori, călugări din Congregaţia Misionarilor Preasfintei Inimi. Aceşti fideli şi eroici discipoli ai lui Isus au fost ucişi din ură faţă de credinţă într-un timp de persecuţie religioasă. Martiriul lor, acceptat din iubire faţă de Dumnezeu şi din fidelitate faţă de vocaţia lor, să trezească în Biserică dorinţa de a mărturisi cu tărie Evanghelia carităţii.

Vă salut pe voi toţi, credincioşi romani şi pelerini, îndeosebi pe cei care provin din Varşovia, Aalen (Germania), Liebenau (Austria), din Chennai (India) şi din Texas; precum şi profesorii şi elevii de la „Corderius College” din Amersfoort (Olanda).

Salut Asociaţia „Meter”, care de peste douăzeci de ani contrastează orice formă de abuz asupra minorilor. Mulţumiri, multe mulţumiri pentru angajarea voastră în Biserică şi în societate; şi mergeţi înainte cu curaj!

Salut participanţii la adunarea naţională a carabinierilor, delegaţia Sindicatului Autonom de Poliţie, credincioşii din Pomezia şi Palestrina, Asociaţia Sfântul Mormânt din Foligno, Filarmonica Valsoldese şi tinerii din Modica. [Filarmonica Valsoldese cântă şi Papa adaugă: „Buni!”].

Mâine vom îndrepta implorarea către Sfânta Fecioară Maria a Rozariului din Pompei; în această lună mai să ne rugăm Rozariul îndeosebi pentru pace. Vă rog: să ne rugăm Rozariul pentru pace, aşa cum a cerut Fecioara la Fatima, unde voi merge în pelerinaj peste câteva zile, cu ocazia centenarului primei apariţii.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Şi vă rog nu uitaţi să vă rugaţi pentru mine. Poftă bună şi la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.