Categorii

Rectorul sanctuarului din Lourdes: „Ne rugăm pentru toţi”

Invizibil, ascuns, rău: Covid-19 infectează persoanele, uneori le ucide, mereu le desparte constrângându-le să stea departe unele de altele. Însă nimic nu poate împotriva afectelor: în timp de pandemie oamenii continuă cu încăpăţânare, şi chiar cu bucurie, să se iubească, şi chiar printre mii de dificultăți se înmulțesc eforturile pentru ca acest bine să circule în mii de forme diferite. În sanctuarul din Lourdes, închis din 17 martie, această iubire se exprimă înainte de toate prin rugăciune, aşa cum relatează la Vatican Insider părintele Olivier Ribadeau Dumas, 59 de ani: fost secretar general şi purtător de cuvânt al Conferinței Episcopale Franceze, din octombrie 2019 este rector al sanctuarului marian francez.

Cum s-a ajuns la decizia de a închide sanctuarul?

În februarie, urmând recomandările autorității sanitare naţionale şi rămânând în contact continuu cu prefectul regiunii, am început să reorganizăm viaţa la sanctuar pentru a garanta siguranța pelerinilor: într-un prim moment am permis accesul la cinci mii de persoane, apoi la o mie apoi numai la o sută câte o dată. După aceea, când la 16 martie, preşedintele Republicii, Emmanuel Macron, a anunțat lockdown-ul pentru întreaga Franţă, am decis să închidem.

Sanctuarul este închis, însă viaţa de rugăciune continuă, în favoarea tuturor. Ce inițiative deosebite aţi demarat?

Din 17 martie a început rugăciunea continuă în faţa grotei de la Massabielle: de la 7 dimineața la 20.30 seara se succed momente de rugăciune, celebrări euharistice, recitări ale rozariului în diferite limbi (între care: franceză, italiană, germană, spaniolă, poloneză). Este posibil de urmărit întreaga zi în direct streaming pe situl sanctuarului (www.lourdes-france.org). Pelerinii nu pot să vină la Lourdes de aceea mergem noi (preoţi, diaconi, călugări) la persoane punându-ne în ascultarea rugăciunilor lor. Misiunea noastră este să ne rugăm pentru toţi. Sanctuarul, în acest timp de pandemie, de frică şi suferinţă, vrea să fie plămânul care se roagă al lumii, capabil să adune şi să ducă la Maria şi la Domnul fiecare invocație. Din lumea întreagă ne vin în medie, în fiecare zi, două mii de intenții de rugăciune.

În afară de asta, după 17 martie am decis să punem la dispoziția autorităților sanitare un edificiu care în mod tradițional găzduiește bolnavii care ajung aici în pelerinaj. Mi s-a cerut să începem să dăm primire persoanelor bolnave care trăiesc pe stradă şi primele patru deja au sosit: sunt îngrijite de personalul medical de la Crucea Roșie. Vocația sanctuarului este să primească pe cel care suferă şi suntem fericiți că putem continua să facem asta.

La 4 aprilie a început oficial perioada pelerinajelor, însă pentru că nimeni nu poate să vină ne-am gândit să oferim pe situl nostru un pelerinaj spiritual: în fiecare săptămână invităm grupurile care ar fi trebuit să ajungă aici să ne trimită intențiile lor de rugăciune şi să participe la liturghie şi la rozariu: pentru pelerinii italieni întâlnirile sunt la ora 11 şi la ora 18. Împreună experimentăm forţa rugăciunii.

Cum aţi descrie această forță?

Când mă rog în faţa grotei știu că nu sunt singur pentru că – prin mijloacele de comunicare ale sanctuarului – se roagă cu mine mii de persoane: rugăciunea este forță de comuniune: anulează distanțele, construiește legături indestructibile. Rugăciunea este în acelaşi timp forță de caritate: noi ne rugăm pentru ca această pandemie să se oprească, pentru ca Sfânta Fecioară Maria, Neprihănita Zămislire ocrotită de Dumnezeu, să-i ocrotească pe toţi. O invocăm pe Maria pătrunși de spiritul de la Lourdes, care este spirit de primire a celor mai slabi: așadar ne rugăm pentru toţi cei mici din lume, pentru cei care suferă şi pentru cei care nu mai au forţa de a se ruga.

Ce teme apar cu frecvență mai mare în intențiile de rugăciune pe care le primiți în aceste săptămâni?

În această perioadă foarte multe intenții se referă la pandemie: se cere dispariția virusului, protecție pentru cei dragi, milostivire pentru răposați, mângâiere pentru cei mâhniți, forță pentru lucrătorii sanitari. Alături de aceste rugăciuni există altele care se referă la diferitele etape ale vieţii: de exemplu, binecuvântarea pentru un copil abia născut, un ajutor pentru a găsi soţ, pacea între soți. Toate sunt rugăciuni foarte frumoase: sunt rugăciunile poporului lui Dumnezeu, ale celor mici care se încredinţează cu simplitate Mariei. La Lourdes se aduce toată povara propriei vieți şi se găsește vindecare: poate că nu aceea a trupului, dar cu siguranță vindecarea inimii.

Cum trăiesc cetățenii din Lourdes această perioadă dificilă?

Din păcate trebuie să facă faţă la foarte multe probleme. Din punctul de vedere economic situația este catastrofală pentru că o bună parte a populaţiei era angajată în primirea grupurilor care veneau în pelerinaj. Şi sanctuarul are dificultăți economice serioase: avem încredere în credincioşi, care în momentele de necesitate au fost mereu aproape de noi cu o generozitate emoționantă.

Când credeți că se va putea redeschide sanctuarul? Şi cum va fi organizată primirea credincioșilor?

Nu ştim când vom putea redeschide dar deja reflectăm asupra modului în care vom putea să primim în siguranță bolnavi şi pelerini. Preşedintele Republicii a anunțat că faza 2 va începe la 11 mai. Luând în considerare particularitatea sanctuarului, care găzduiește persoane care provin din toată lumea, dintre care multe sunt bolnave, cred că redeschiderea va avea loc pe grade şi pe luni vor exista numeroase reguli de respectat. Oricum aşteptăm să cunoaștem indicațiile președintelui Macron.

Încă de acum îi invit pe toţi, chiar şi pe cei care nu cred, să vină în pelerinaj la Lourdes atunci când va fi posibil. Aici fiecare va putea găsi răspunsuri la întrebările cruciale pe care le poartă în inimă şi va putea experimenta frumusețea şi forţa fraternității, aceea care îi leagă pe cei bolnavi şi pe cei care se îngrijesc de ei, aceea care se naște din întâlnirea dintre generații şi dintre persoane de cultură diferită. Între timp, așteptând ca sanctuarul să se poată redeschide, îi invit pe credincioşi să se roage cu noi, să ne încredințăm intențiile de rugăciune având certitudinea că le vom duce în faţa Mariei şi a Domnului. Noi suntem aici pentru voi şi cu rugăciunile noastre, cu prietenia noastră şi afectul nostru, vrem cu umilinţă să transmitem tuturor zâmbetul Mariei adresat Bernadetei: este zâmbetul lui Dumnezeu adresat întregii familii umane.

De Cristina Uguccioni

(După Vatican Insider, 26 aprilie 2020)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Link: https://www.lastampa.it/vatican-insider/it/2020/04/26/news/il-rettore-del-santuario-di-lourdes-stiamo-pregando-per-tutti-1.38753911

 

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.