Categorii

PS Petru Gherghel – Liturghie de mulţumire la Seminarul „Sfântul Iosif”

Preasfinţitul Petru Gherghel, episcop emerit de Iaşi, a celebrat împreună cu întreaga comunitate a Seminarului „Sfântul Iosif” din Iaşi un moment de aducere de mulţumire lui Dumnezeu pentru tot ceea ce Dumnezeu a săvârşit prin el, mai ales pentru seminar. Duminică, 27 octombrie 2019, Excelenţa Sa a prezidat sfânta Liturghie în capela seminarului, s-a întâlnit cu seminariştii şi părinţii formatori în Aula Magna şi a participat împreună cu aceştia la un moment de adoraţie.

La sfânta Liturghie, într-o cuvântare de început, Mons. Benone Farcaş, rectorul Seminarului, a exprimat motivul unei asemenea ocazii: a-i aduce mulţumire lui Dumnezeu şi slujitorului său, PS Petru Gherghel, pentru slujirea sa. Seminarul a însemnat pentru păstorul emerit al diecezei foarte mult, nu de puţine ori a desemnat seminarul „inima inimii diecezei”, iubire din care a crescut o grijă de tată pentru toţi cei ce implicaţi în formarea viitorilor preoţi.

Cuvântul de învăţătură al Preasfinţitului a scos în evidenţă inima smerită cu care îi aduce, în această zi, mulţumire lui Dumnezeu. Nu o inimă lăudăroasă de fariseu, ci o inimă în al cărei piept îşi bate pumnul umilinţei recunoscând că nimic nu putem face fără Dumnezeu. Este mesajul pe care ni-l transmite tuturor cuvântul lui Dumnezeu: „Rugăciunea celui umil străbate norii” (Sir 35,21). O asemenea inimă conştientă de limitele sale a fost şi cea a sfântului Paul, iar din solul ei a ieşit floarea misionară. De aceea cuvântul lui Dumnezeu însoţeşte chemarea la rugăciune cu trimiterea în misiune. În aceeaşi misiune suntem trimişi toţi, mai ales seminariştii şi tinerii. Este mesajul pe care ni-l propune şi papa Francisc în această lună misionară extraordinară: „Nu poţi să fii botezat şi să nu te simţi chemat la sfinţenie şi trimis în misiune”.

După sfânta Liturghie, PS Petru Gherghel s-a întâlnit cu seminariştii în amfiteatru pentru a le împărtăşi bucuria. El a împărtăşit răspunsul pe care l-a primit de la Dumnezeu la întrebarea care l-a urmărit neîncetat: „De ce eu?” Iar răspunsul pe care el ni l-a oferit este o lecţie de la Domnul pentru toţi: Dumnezeu nu ne alege pe merit, ci în înţelepciunea sa, care depăşeşte logica noastră, în virtutea căreia, el, prin oamenii mici realizează lucruri mari. Iar noi, cei chemaţi să împlinim voinţa sa trebuie ca „în simplitatea inimii, fericiţi să le oferim pe toate”. De aici ia naştere un principiu care l-a ghidat pe PS Petru Gherghel, valoarea sacrificiului, valoare pe care toţi trebuie să o redescoperim.

Acest eveniment s-a încheiat cu un moment de adoraţie condus de pr. Răzvan Mătăşel.

Ciprian Fechetă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteţi vedea în Albumul foto: 27 octombrie: Iaşi: Liturghie de mulţumire la Seminarul „Sfântul Iosif”

 

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.