Categorii

PS Petru Gherghel: Familia, un dar divin

Meditaţie 3În dimineața zilei de 12 noiembrie 2015, seminariștii Institutului Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iași au avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe episcopul de Iaşi, PS Petru Gherghel. Preasfinția Sa a dorit să se adreseze seminariștilor, în cadrul unei meditații, pentru a le prezenta mesajul și discuțiile care au avut loc în cadrul Sinodului episcopilor, care s-a întrunit la Roma, în perioada 4-25 octombrie a.c. și a avut ca temă: „Vocaţia şi misiunea familiei în Biserică şi în lumea contemporană”. La acest sinod, PS Petru Gherghel a participat ca reprezentant al Conferinței Episcopilor Catolici din România.

La începutul meditației, Preasfințitul Petru i-a invitat pe seminariști „să se întoarcă acasă”, la părinții lor, pentru a le aduce mulțumire pentru toate sacrificiile pe care le-au făcut pentru ei, dar mai ales pentru iubirea cu care i-au crescut, pregătindu-i pentru viață. Familia este un dar și o lucrare a Dumnezeului creator, în care se vede frumusețea misterului trinitar, în care iubirea divină este izvor dătător de viață și de fericire. Mai mult, familiile sunt adevărate focare de credință, căci oricât de întuneric ar fi în lume, ele luminează și răspândesc în jur acea viață reală de har care invită la o trăire autentică a mesajului lui Cristos.

Totuși, acest dar din partea lui Dumnezeu este amenințat astăzi de mari pericole, mai ales de secularizare și de noul liberalism, care nu urmăresc decât să reducă familia și viața de căsătorie la o utopie. O gravă tulburare amenință sensul iubirii adevărate fondată pe iubirea necondiționată dintre soți, aceasta fiind libertatea prost înțeleasă – libertinajul. Lumea de astăzi nu are nevoie decât de o libertate adevărată, adică eliberarea de păcat, de aceea trebuie să apărăm familia de toate acele ideologii care o abat de la drumul spre desăvârșirea în Dumnezeu.

La încheierea acestor gânduri, Preasfințitul Petru Gherghel a arătat importanța comunicării și apropierii de familii, dar mai ales necesitatea unei profunde catehizări a tinerilor și a părinților, în cadrul căreia, să fie inspirate adevăratele valori pe care se fundamentează o familie creștină: credința, speranța și iubirea.

De aceea, așa cum afirma Papa Francisc în raportul final asupra Sinodului, încheierea discuțiilor acestui Sinod reprezintă, de fapt, o continuare a drumului început de ascultare a familiei de astăzi și de confruntare în Duh a problemelor sale, pentru ca astfel să discernem căile prin care pot fi reînnoite Biserica și societatea în angajamentul lor privind familia și căsătoria creștină.

Michail Iulian Echert


Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.