Categorii

PS Iosif Păuleţ: Scrisoare deschisă pentru Ziua Mondială a Migrantului şi Refugiatului 2020

„Asemenea lui Isus Cristos, constrânşi să fugă” este tema celei de-a 106-a Zi Mondială a Migrantului şi Refugiatului (ZMMR) care va fi sărbătorită în Biserica Catolică duminică, 27 septembrie 2020. Ep. Iosif Păuleţ, responsabil cu pastoraţia migranţilor şi refugiaţilor în cadrul Conferinţei Episcopilor din România, a adresat o scrisoare deschisă preoţilor, colaboratorilor şi susţinătorilor activităţilor în favoarea migranţilor. În această pagină publicăm mesajul Papei Francisc, o rugăciune, Rugăciunea credincioşilor şi un afiş în limba română.

Excelenţele voastre,
dragi confraţi preoţi,
dragi colaboratori şi susţinători
ai activităţilor în favoarea migranţilor,

Vă salut cu drag şi, deşi timpurile actuale nu ne permit o îmbrăţişare fraternă ca până acum, îl rog pe Domnul să ne îmbrăţişeze spiritual pe toţi pentru ca, adunaţi împreună, să fim o inimă şi un cuget în dragoste şi compasiune faţă de cei dezrădăcinaţi şi greu încercaţi de viaţă.

Doresc să vă comunic faptul că Ziua Mondială a Migrantului şi Refugiatului (ZMMR) este aproape, mai exact, în ziua de 27 Septembrie 2020 vom celebra cea de-a 106-a Zi Mondială. Anul acesta Sfântul Părinte, prin tema „Asemenea lui Isus Cristos, constrânşi să fugă”, ne invită să ne îndreptăm atenţia asupra „dramei evacuaţilor interni, o dramă adesea invizibilă, pe care criza mondială cauzată de pandemia COVID-19 a exasperat-o”.

Papa Francisc, la începutul mesajului său de anul acesta, redă din discursul adresat membrilor Corpului Diplomatic acreditat la Sfântul Scaun, încercând parcă să atragă atenţia asupra acestei drame care trece fără a fi observată: „Conflictele şi urgenţele umanitare, agravate de tulburările climatice, măresc numărul de evacuaţi şi se repercutează asupra persoanelor care deja trăiesc în stare de sărăcie gravă. Multe din ţările lovite de aceste situaţii duc lipsă de structuri adecvate care să permită să se vină în întâmpinarea nevoilor celor care au fost evacuaţi” (9 ianuarie 2020).

De ce drama acestor oameni este adesea invizibilă? Pentru că „evacuaţii interni” sunt acele persoane care, din cauza conflictelor sau a sărăciei, trebuie să lase în urmă propria casă, să fugă în alt loc, dar rămân în graniţele aceleaşi ţări. Fără a traversa nicio frontieră, drama acestor oameni rămâne necunoscută, invizibilă opiniei internaţionale. Apelurile repetate ale Sfântului Părinte în favoarea migranţilor şi refugiaţilor îşi găseşte anul acesta ecoul în drama „evacuaţilor interni” pe care trebuie să-i sprijinim atât material, cu ceea ce avem, dar mai ales spiritual, cu rugăciunea.

Pentru a favoriza o celebrare mai bogată şi deplină a acestei zile, Oficiul pentru pastoraţia Migranţilor şi Refugiaţilor, din Cadrul Conferinţei Episcopale din România, vă invită să vă uniţi cu Sfântul Părinte şi cu Biserica întreagă, în a sensibiliza societatea cu privire la aceşti fraţi ai noştri.

Fiind siguri de roadele pe care această lucrare comună le va aduce, ne încredinţăm harului lui Dumnezeu şi mijlocirii Sfintei Fecioare Maria.

Ep. Iosif Păuleţ
responsabil cu pastoraţia migranţilor şi refugiaţilor
în cadrul Conferinţei Episcopilor din România

preluare de pe www.ercis.ro

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.