Categorii

PS Iosif Păuleţ: Mesaj pentru Postul Mare

Marţi, 25 februarie 2020, PS Iosif Păuleţ a trimis un mesaj pentru Postul Mare, „către toţi preoţii, persoanele consacrate şi credincioşii diecezei noastre”. Mesajul are subtitlul „Pe drumul convertirii”.

Mesaj pentru Postul Mare

– Pe drumul convertirii –

Cucernici părinţi, dragi persoane consacrate, iubiţi credincioşi,

Sfântul Părinte papa Francisc, în mesajul pentru Postul Mare, defineşte misterul pascal al lui Cristos drept „fundament al convertirii” şi ne invită pe toţi să ne lăsăm călăuziţi de Dumnezeu asemenea Israelului în pustiu, ca să nu „lăsăm să treacă în zadar acest timp de har”.

Biserica însăşi, încă din prima zi a Postului Mare, prin ritul impunerii cenuşii, face să răsune invitaţia puternică a lui Isus: „Convertiţi-vă şi credeţi în evanghelie!” (Mc 1,15). „Convertiţi-vă!” – această chemare trebuie să ne însoţească pe întreg parcursul acestui itinerar penitenţial şi să declanşeze în fiecare dintre noi o dorinţă şi un angajament constant de a ne pune în sintonie cu Dumnezeu, precum şi o disponibilitate reală de a-l lăsa pe Dumnezeu să ne inunde inimile, transformându-le. Este vorba despre un adevărat proces de transformare interioară, pe care toţi suntem chemaţi să-l parcurgem şi să-l reînnoim zi de zi. De fapt, convertirea nu reprezintă nicidecum un eveniment izolat şi singular în viaţa noastră, care se realizează o dată pentru totdeauna. Ea este un drum care durează toată viaţa şi pe care toţi suntem chemaţi să-l parcurgem cu perseverenţă. Toţi avem nevoie de convertire!

Dar ce înseamnă în realitate „a te converti”? A te converti înseamnă a-l căuta pe Dumnezeu, a-l dori, a-l lăsa să te întâlnească, să-ţi vorbească, să te transforme şi să te călăuzească pe drumul vieţii. Protagonistul adevărat al convertirii nu este omul, ci Dumnezeu, care lucrează prin harul său. Convertirea nu constă în ceea ce putem face noi, oamenii, ci în cunoaşterea a ceea ce Dumnezeu a făcut deja şi continuă să facă pentru noi. El ne precedă mereu. El are mereu iniţiativa: înainte ca noi să-l cunoaştem, el deja ne cunoştea; înainte ca noi să-l căutăm, el deja ne căuta; înainte ca noi să-l iubim, el deja ne iubea.

Convertirea, aşadar, nu se rezumă doar la dimensiunea morală. Ea îmbrăţişează întreaga noastră existenţă, deoarece întâlnirea reală cu Domnul schimbă modul nostru de a gândi şi ne ajută să înţelegem cine suntem cu adevărat şi care este drumul pe care să-l urmăm pentru a ajunge la fericirea adevărată, pe care toţi o căutăm. Postul Mare ne aminteşte cel mai sublim mod în care Dumnezeu s-a îndreptat spre noi din iubire: suferinţa şi moartea Fiului său, pentru ca să ajungem împreună cu el la înviere.

Vă invit, iubiţi fraţi şi surori în Domnul, să vă deschideţi inimile harului lui Dumnezeu şi să-l lăsaţi să lucreze în taină. În timpul Postului Mare oferiţi mai mult spaţiu rugăciunii şi încercaţi să dialogaţi cu Dumnezeu, aşa cum ne invită papa Francisc, „inimă către inimă, de la prieten la prieten”. Meditarea suferinţelor lui Cristos, prin parcurgerea în rugăciune a Căii sfintei cruci, să ne ajute să înţelegem mai bine iubirea extraordinară a lui Dumnezeu, care, pentru noi şi pentru a noastră mântuire, „nu l-a cruţat pe propriul său Fiu, ba chiar l-a dat la moarte pentru noi toţi” (Rom 8,32).

În mod particular, vă invit să facem ca timpul Postului Mare să fie pentru noi toţi un „timp euharistic”. Sfânta Liturghie, memorialul morţii şi învierii lui Cristos, să fie centrul vieţii noastre de credinţă, momentul privilegiat care să ne adune împreună, asemenea unei familii, în jurul lui Cristos prezent cu adevărat în mijlocul nostru!

În sfârşit, să ne deschidem inimile în faţa necesităţilor fraţilor noştri. În aceste vremuri de grea încercare, să ne arătăm solidaritatea şi iubirea noastră creştinească, rugându-ne lui Dumnezeu pentru toţi cei care au de suferit de pe urma epidemiilor, calamităţilor naturale sau războaielor.

Sfânta Fecioară Maria, care, după ce a suferit alături de Fiul ei pe drumul crucii, a fost făcută părtaşă de bucuria învierii, să mijlocească pentru noi şi să ne însoţească pe drumul spre mântuire.

Vă cer să vă rugaţi şi pentru mine şi pentru Dieceza noastră de Iaşi.

Domnul să vă binecuvânteze şi să vă împartă cu generozitate harurile sale!

Al vostru,

Iosif Păuleţ
episcop de Iaşi

 

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.