Categorii

PS Aurel Percă prezent la hramul şi aniversarea sfinţirii bisericii din Parohia Heilbad Heiligenstadt, Germania

PSAurel-Germania   În perioada 16-21 octombrie 2015 o delegaţie a Diecezei de Iaşi a participat la festivităţile prilejuite de hramul bisericii parohiale „Sfântul Gerhard Majella” din localitatea Heilbad Heiligenstadt, Germania, cu care ocazie s-a celebrat şi aniversarea sfinţirii bisericii, „Kirchweihfest”, şi comemorarea a 25 de ani de la stabilirea unui parteneriat între Parohia din această localitate şi Parohia Catolică din Rădăuţi.

   Localitatea Heilbad Heiligenstadt este un orăşel cu 16.500 locuitori, cu trei parohii, locuitorii fiind în majoritate covârşitoare romano-catolici. Localitatea a făcut parte din fosta Germanie Democrată, cunoscând greutăţile şi restricţiile impuse de autorităţi manifestării credinţei.

   Delegaţia a fost formată din episcopul auxiliar Aurel Percă, vicarul episcopal Alois Fechet şi pr. Iosif Doboş, iniţiatorul legăturilor dintre cele două parohii.

   Pregătirile pentru această vizită au început deja în luna februarie a acestui an, când parohul Parohiei Catolice „St. Gerhard” din Heilbad Heiligenstadt, Heribert Kiep, Dieceza de Erfurt, l-a invitat pe Excelenţa Sa Petru Gherghel, episcop de Iaşi, să participe la 18 octombrie 2015 la hramul bisericii parohiale pentru a celebra sfânta Liturghie şi să ţină predica. Pentru această ocazie a fost fixată şi comemorarea a 25 de ani de înfrăţire dintre această parohie germană şi Parohia Romano-Catolică Rădăuţi.

   Preasfinţitul Petru Gherghel este cunoscut în această parohie, prin două vizite pe cere le-a făcut acolo, cu ocazia unor invitaţii pe care le-a primit anterior de la episcopul Joachim Wanke din Erfurt. De asemenea, la rândul meu, împreuna cu parohul Heribert Kiep şi cu alţi credincioşi ai acestei parohii, am vizitat în mai multe rânduri Episcopia de Iaşi şi Institutul Teologic, ei bucurându-se de o primire călduroasă din partea episcopului Petru.

   Excelenţa Sa Petru Gherghel a răspuns afirmativ invitaţiei, cu condiţia ca în perioada respectivă să fie liber. Deoarece Preasfinţitul Petru Gherghel a fost delegat de Conferinţa Episcopilor din România să participe la Sinodul Episcopilor din Vatican, a delegat la rândul său pe Excelenţa Sa episcopul auxiliar Aurel Percă şi pe vicarul episcopal Alois Fechet.

   Am participat şi eu, în calitate de reprezentant al Parohiei Rădăuţi, ca unul care a contribuit la aceasta realizarea înfrăţiri dintre cele două parohii. Această înfrăţire a constat din vizite reciproce, ajutoare pentru familiile sărace şi ajutoare băneşti pentru săraci şi pentru proiectele parohiei. Această înfrăţire continuă şi în prezent.

   Trebuie să subliniez că Excelenţa Sa ep. Petru Gherghel a dezvoltat legăturile cu Dieceza de Erfurt prin relaţiile cu episcopul Joachim Wanke, acum episcop emerit, de care a fost invitat de două ori la Erfurt şi care la rândul său a vizitat dieceza noastră, participând la pelerinajul de la Cacica. În felul acesta între Dieceza de Iaşi şi Dieceza de Erfurt s-a realizat o frumoasă colaborare.

   Celebrarea hramului a început vineri seara, 16 octombrie, cu o sfântă Liturghie la care au participat toţi cei care poartă numele de Gerhard, atât din parohie cât şi din împrejurimi. Ni s-a spus că au participat peste 150 de persoane care poartă acest nume.

   În ziua de sâmbătă, 17 octombrie, după sfânta Liturghie de la ora 9, două fanfare au colindat toate familiile din parohie, intonând câte o melodie scurtă la fiecare casă. Este un obicei vechi care s-a practicat şi în timpul comunismului, pentru a anunţa solemn hramul de a doua zi.

   Liturghia solemnă pontificală de hram şi de aniversarea sfinţirii bisericii a avut loc duminică, 18 octombrie 2015, la ora 9.30, celebrată de Preasfinţitul Aurel Percă, asistat de vicarul episcopal Alois Fechet, de parohul comunităţii Heribert Kiep şi de subsemnatul. Părintele Alois Fechet a ţinut omilia, vorbind despre importanţa Bisericii în viaţa creştinului şi despre patronul lor iubit, sfântul Gerhard Majella, călugăr laic redemptorist, care nu a trăit decât 29 de ani, dar a fost un exemplu de trăire a credinţei şi a vieţii consacrate.

   În ziua de marţi, 20 octombrie 2015, a fost programată o vizită la centrul diecezan din Erfurt, episcopul auxiliar Aurel având întâlniri cu episcopul diecezan de acum, Excelenţa Sa Ulrich Neymeyr, cu episcopul auxiliar Reinhard Hauke şi cu Domkapitular Christoph Hübenthal, care a reprezentat Dieceza de Erfurt la beatificarea episcopului Anton Durcovici.

   Miercuri, 21 octombrie, înainte de plecarea spre casă, delegaţia a fost primită de primarul din Heilbad Heiligenstadt, cu care ocazie s-a subliniat importanţa legăturilor dintre diferite comunităţi europene, manifestându-se dorinţa de a continua parteneriatul între cele două parohii.

   În programul delegaţiei Diecezei de Iaşi a fost şi o vizită la centrul surorilor din Congregaţia „Surorile Sfintei Maria Magdanela Postel” din Heiligenstadt, care are un centru social-educativ deschis şi în Parohia Catolică Schineni, judeţul Bacău, unde activează surori din această congregaţie.

   Prezenţa delegaţiei ieşene la Heiligenstadt a fost întâmpinată şi trăită cu multă bucurie de credincioşii din Heilbad Heiligenstadt, aspect care a fost subliniat atât de parohul comunităţii germane, cât şi de locuitorii din această localitate.

Pr. Iosif Doboş

sursa: www.ercis.ro

 

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.