Categorii

Priorul de la Taizé după zilele de la Cracovia: Curaj şi milostivire

Prior-Taize„Curajul milostivirii pentru a construi prietenie şi fraternitate”: cu acest sentiment unii fraţi din comunitatea ecumenică din Taizé au luat parte la Ziua Mondială a Tineretului (ZMT) încheiată duminica trecută la Cracovia, în Polonia. Este ceea ce a cerut fratele Alois, prior al comunităţii, înainte de plecare. „Papa ştie – a declarat priorul agenţiei Ecclesia – că toată această valoare de compasiune care există în tineri şi care foarte des nu se găseşte în viaţa zilnică, merge spre ceilalţi. Asta este ceea ce vrea”.

Priorul comunităţii ecumenice, în fiecare an ţintă a mii de tineri creştini care provin din toată lumea, a subliniat îndeosebi invitaţia Papei Francisc adresată tinerilor prezenţi la Cracovia. „Sfântul Părinte – a spus fratele Alois – vrea ca tinerii să meargă cu fruntea sus şi să fie conştienţi că pot să dea ceva celorlalţi”.

Conform priorului, alegerea de a pune în centrul ZMT din Cracovia tema milostivirii a fost „fundamentală în acest moment deosebit. Într-o societate care devine tot mai tehnologică – este tot mai multă nevoie de aceste valori umane pentru a evita să trăim într-o lume rece”.

În afară de asta, priorul din Taizé s-a oprit asupra tulburării multor tineri în faţa tragediilor şi violenţelor care zbuciumă societatea de astăzi: „Chestiunea de înfruntat este cum pot fi traduse aceste sentimente într-o forţă pozitivă şi cred că Papa Francisc ne poate ajuta în asta”.

Cu privire la numeroasele iniţiative de solidaritate demarate de comunitatea ecumenică pentru a face faţă multelor cereri de ajutor, fratele Alois a subliniat că în multe părţi ale lumii au „apărut noi probleme – migratoare, ecologice şi sociale – care îi provoacă pe credincioşii din diferitele religii şi pe cei care nu cred. Se comit acte teribile în numele unor ideologii inumane”. Pentru aceasta, „«pelerinajul nostru de încredere» trebuie să continue”.

Fratele Alois, prezent la Ziua Mondială a Tineretului, a animat, împreună cu un grup de fraţi de la Taizé, unele momente de rugăciune în biserica „Sfântul Ştefan”, în centrul Cracoviei. În cadrul programului care a caracterizat ZMT, fraţii din comunitate au animat unele rugăciuni şi în oraşul Oswiecim, unde se află lagărul de concentrare de la Auschwitz.

Priorul a reafirmat cât a fost de importantă întâlnirea de la Cracovia: „Noi ne simţim foarte apropiaţi de acest mod de a-i uni pe tineri, aşa cum facem şi la Taizé de mai mult timp”.

Pentru fratele Alois, Polonia a demonstrat că este o naţiune în care „credinţa desfăşoară un rol important în societate. Credinţa – a încheiat el – a dat identitate poporului polonez şi i-a dat forţa de a depăşi perioade foarte dificile ale istoriei lor”.

(După L’Osservatore Romano, 4 august 2016)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.