Categorii

Prima baie de mulţime a Papei la ZMT din Cracovia

Papa-tineri-PoloniaPapa a făcut prima sa baie de mulţime la Ziua Mondială a Tineretului (ZMT) din Cracovia, pe pajiştea Blonia, la mică distanţă de centrul oraşului, unde a ajuns la bordul unui tramvai ecologic în compania unui grup de tineri neputincioşi.

Un „Tram del Papa”, cu această scriere luminoasă în italiană în locul numărului de linie, pictat cu culorile Vaticanului, alb şi galben, l-a aşteptat pe Francisc în faţa sediului arhiepiscopiei de Cracovia.

Jorge Mario Bergoglio, urmat mereu de organizatorul călătoriilor, monseniorul columbian Mauricio Rueda Beltz, şi de cardinalul arhiepiscop de Cracovia, Stanislaw Dziwisz, secretar istoric al lui Ioan Paul al II-lea, a ieşit la 17.00 fix primit de aplauzele unei mici mulţimi de persoane şi de marşurile unei fanfare militare în spatele barierelor privite la vedere de oamenii forţelor de ordine. Primarul de Cracovia i-a încredinţat cheile oraşului. Apoi Francisc a urcat în tramvai unde a găsit un grup de tineri neputincioşi care l-au însoţit la ceremonia de primire a ZMT, unde a ajuns, pentru ultimul parcurs bine supravegheat de oamenii forţelor de ordine la bordul papamobilului.

Sub o ploaie fină şi continuă, în cursul orelor au ajuns la parcul Blonia, acoperiţi de fâşuri impermeabile roşii, galbene, albastre şi transparente, peste 300 de mii de tineri din toate ţările. Fiecare grup purta drapelul său naţional, multe din Polonia, Italia, Spania, Franţa, dar şi Portugalia, SUA, Liban, Norvegia, Croaţia, Slovacia, Mozambic, Georgia, Canada, şi apoi drapele mai rare, Israel, China, Ecuador, Grecia, Brazilia, ţara unde s-a desfăşurat ultima ZMT, în 2013, sau din Panama, unde ar putea să se desfăşoare următoarea, peste trei ani, şi apoi şi steaguri curcubeu ale păcii, steaguri sarde, ba chiar un steag Ferrati. În primul rând, episcopi şi cardinali acoperiţi de umbrele albe. Francisc a fost primit de coruri, cântece, dansuri, orchestra a executat şi un tangou printre multele melodii est-europene.

Siguranţa pentru vizita Papei, în Polonia, a fost pregătită cu grijă. Forţele de ordine poloneze au informat că 20 de mii de persoane au fost obiect al controalelor în ziua precedentă sosirii lui Francisc, 226 de persoane au fost oprite la graniţă, după o întărire a controalelor, dar prevalent a fost vorba de persoane fără document regulamentar şi oricum niciunul pentru terorism suspect. O maşină a fost oprită marţi la Varşovia cu cinci persoane, toate străine, care expuneau un steag al „Emiratelor caucaziene”, însă controalele au constatat că nu era niciun pericol efectiv. Atentatul de la Rouen, în Franţa, unde teroriştii jihadişti au decapitat un preot care celebra Liturghia, Jacques Hamel, este o „mare tragedie” care însă n-a mărit în sine alerta şi controalele de securitate, a asigura Mariusz Bzaszczak, ministru internelor şi administraţiei. „Noi – a spus el – luăm în serios orice semnal, dar Polonia este o ţară sigură. Desigur trebuie să fim conştienţi că nu toate scenariile sunt previzibile, dar forţele noastre de ordine sunt experte şi pregătite şi suntem gata pentru vizita Papei”.

Cât priveşte inclinaţia Papei de a avea un contact direct cu persoanele, „are un mod al său foarte specific de a se comporta diferit de predecesori şi noi suntem gata să ne adaptăm, nu este altă opţiune. Suntem gata să asigurăm siguranţa atât a Papei cât şi a tuturor pelerinilor”.

În regiunea din Cracovia sunt desfăşuraţi 12 mii de poliţişti (faţă de 7 mii în mod obişnuit) şi 40 de mii de bărbaţi şi femei care formează toate forţele de ordine. Prezenţă masivă şi pregătită, uneori cu oarecare exces de zel. Astăzi un agent a oprit şi maşina în care călătorea rabinul şef al Poloniei, Michael Schudrich, şi prietenul argentinian al lui Jorge Mario Bergoglio, rabinul Abraham Skorka, în timp ce se îndreptau spre edificiul Agh University of Science and Technology unde a fost pregătită sala de presă pentru un briefing despre vizita pe care Pontiful o va face mâine la lagărul de la Auschwitz Birkenau. „Sunt 40 de mii de membri ai forţelor de ordine, îşi fac treaba, dar uneori exagerează…”, au comentat organizatorii. „Îmi pare rău că nu ni s-a permis să trecem – a comentat la rândul său rav Schudrich – desigur agenţii îşi fac datoria, şi sper ca acest episod să nu arunce o umbră asupra evenimentului pentru care suntem aici”.

De Iacopo Scaramuzzi

(După Vatican Insider, 28 iulie 2016)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

 

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.