Categorii

Preşedintele episcopilor francezi la Notre Dame d’Afrique pentru 15 august

Notre-Dame-AfricaÎn anii Şaizeci a venit în Provence ca un dar al arhiepiscopului de Alger pentru „picioarele negre”, francezii din Algeria constrânşi să se întoarcă în „patria mamă” după sfârşitul războiului. Statuia Notre Dame d’Afrique – o copie a imaginii mariane cu pielea închisă la culoare venerată în marea bazilică din Alger – avea să-i însoţească în noul lor început obositor. Acum în schimb – în acest dramatic an 2016 pentru Franţa – aceeaşi imagine devine simbolul unei păci mai puternice decât violenţa. De fapt, în faţa statuii de la Carnoux-en-Provence preşedintele Conferinţei Episcopale Franceze, arhiepiscopul de Marseille Georges Pontier, va prezida Liturghia din solemnitatea Adormirii Maicii Domnului la 15 august, zi pe care Biserica transalpină a decis s-o consacre anul acesta unei rugăciuni speciale pentru Franţa.

Alegerea monseniorului Pontier vrea să fie un pas ulterior în dialogul dintre creştini şi musulmani după gestul imamilor şi al credincioşilor islamici care – ca urmare a asasinării părintelui Jacques Hamel – duminică 31 iulie au participat la Liturghii pentru a exprima apropierea de comunitatea catolică franceză şi condamnare a violenţei jihadiste. De fapt, Notre Dame d’Afrique vorbeşte limba întâlnirii: prin voinţa cardinalului Charles Lavigerie, care a voit bazilica în 1872, în absida din Alger este scrisă invocaţia către Sfânta Fecioară Maria: „Roagă-te pentru noi şi pentru musulmani”. Şi pentru aceasta marea biserică situată lângă mare a rămas un loc foarte iubit şi de mulţi algerieni de credinţă islamică.

Între timp, şi Carnoux-en-Provence s-a transformat peste ani într-un loc de pace. Cel care relatează asta pe situl Conferinţei Episcopale Franceze este episcopul auxiliar de Marseille, monseniorul Jean-Marc Aveline, care cunoaşte bine acle loc prin experienţă personală. De fapt, el însuşi vine de la Sidi-Bel Abès din Algeria, unde s-a născut în 1958 şi de unde în 1962 a trebuit să plece împreună cu familia sa. „Puţin câte puţin – relatează el – Notre Dame d’Afrique a revărsat asupra amintirilor noastre rănite balsamul reconcilierii. Şi astăzi putem da mărturie că este posibilă o fraternitate între creştini şi musulmani ca atunci când trăiam împreună sub soarele generos din Constantine, din Orano sau din Alger. Carnoux – conclude el – este ceva mai mult decât un orăşel; este un mesaj de speranţă şi de fraternitate”.

Şi este mesajul pe care Biserica franceză vrea să-l lanseze la acest 15 august 2016 care urmează după sângele şi oroarea de la Nisa şi Saint’Etienne-du-Rouvray. La Carnoux-en-Provence, în toate diecezele de dincolo de Alpi şi la Lourdes, unde în pofida alarmei de siguranţă, se va ţine ca în fiecare an marele pelerinaj naţional al Celei Ridicate la cer. „Rugăciunea pentru Franţa – a scris monseniorul Pontier credincioşilor francezi – a avut adesea un loc deosebit în ziua de 15 august a catolicilor. În această sărbătoare a speranţei invităm să ţinem cont de această intenţie în rugăciunile universale de la Liturghii şi să se tragă clopotele la amiază. Dumnezeu să binecuvânteze ţara noastră – încheie prelatul – în încercarea prin care trece”.

(După Vatican Insider, 12 august 2016)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.