Categorii

Premierul Croaţiei la papa, colocviu despre Europa şi despre neînţelegerile cu privire la Stepinac

Micul copil al lui Andrei Plekovici, preşedintele guvernului Croaţiei, a fost protagonistul audienţei din ziua de sâmbătă cu papa Francisc în Vatican. Copilul, destul de plin de vitalitate, s-a jucat şi n-a arătat nicio timiditate, atrăgând atenţia şi simpatia pontifului.

În general, toată audienţa dintre premierul croat şi papa, care a durat circa 20 de minute, s-a desfăşurat într-un climat cordial. În timpul colocviilor, informează o notă a Sălii de Presă a Vaticanului, „a fost exprimată apreciere faţă de raporturile bune existente între Sfântul Scaun şi Republica din Croaţia şi faţă de contribuţia pozitivă a Bisericii la viaţa ţării”. S-au oprit şi „asupra muncii Comisiei mixte de experţi croaţi şi sârbi pentru a recitire în comun a figurii fericitului cardinal Alois Stepinac”, figură care desparte de mult timp croaţii catolici şi sârbii ortodocşi.

„În timpul conversaţiei – mai afirmă nota Vaticanului – a fost un schimb de vederi despre câteva teme de interes reciproc, între care viitorul proiectului european şi contextul regional, cu referinţă deosebită la situaţia poporului croat din Bosnia şi Herţegovina”.

Plenkovici, însoţit de soţie, de copii şi de mamă, l-a întâlnit după aceea pe cardinalul Pietro Parolin, secretar de stat, care era însoţit de monseniorul Antoine Camilleri, subsecretar pentru raporturile cu statele.

În momentul schimbului de daruri, premierul i-a dat papei o mică statuie de bronz care-l reprezintă pe sfântul Iosif, ocrotitorul Croaţiei. Francisc a dăruit la rândul său obişnuita medalie a păcii şi cele trei documente ale pontificatului său: enciclica Laudato si’ şi cele două exortaţii apostolice Amoris laetitiae şi Evangelii gaudium.

După audienţă, Plenkovici a exprimat presei mare satisfacţie pentru întâlnirile din Vatican cu papa şi cu Parolin. „Am profitat de această ocazie pentru a-l invita pe Sfântul Părinte în Croaţia şi sunt convins că această vizită va avea loc în curând”, a declarat el, afirmând că s-a discutat şi despre procesul de canonizare a cardinalului Alois Stepinac care „merge în direcţia corectă”.

„Cu secretarul de stat Parolin – a adăugat conducătorul guvernului croat – am vorbit despre relaţii bilaterale, despre acordurile existente actualmente şi despre dezvoltările contextului european. Vaticanul priveşte la Croaţia ca un punct de referinţă important pentru procesele de integrare a Bosniei-Herţegovine şi a vecinilor noştri”.

Vorbind chiar despre Bosnia, premierul a explicat că a voit să-i transmită papei „sprijinul sincer, deschis şi puternic” dat ţării şi preocuparea autorităţilor din Zagreb cu privire la faptul că „toate cele trei popoare constitutive” pot să se bazeze pe drepturi egale. „Dialogul cu Biserica catolică în Croaţia este continuu, sistematic, plin de încredere şi de cooperare”, a remarcat Plenkovici, guvernul „respectă acordurile existente care reglementează raporturile dintre Croaţia şi Vatican”.

(După Vatican Insider, 7 octombrie 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.