Categorii

Pregătiri pentru pelerinajul bolnavilor la Cacica, 12 mai 2017

Oficiul pentru Pastoraţia Sanitară al Episcopiei Romano-Catolice Iaşi, în colaborare cu Programul „Servicii de Îngrijire la Domiciliu” al Centrului Diecezan Caritas Iaşi, Oficiul pentru Pelerinaje, Sanctuarul Cacica şi parohiile Diecezei de Iaşi organizează pelerinajul anual al bolnavilor la Cacica, în ziua de 12 mai 2017.

Programul pelerinajului la Cacica, din ziua de vineri, 12 mai 2017:

  • 9.30-10.00: Sosirea pelerinilor

  • 10.00: Ritualul de primire a pelerinilor

  • 10.30: Recitarea sfântului Rozariu

  • 11.00: Sfânta Liturghie pontificală, urmată de încheierea Novenei către Sfânta Fecioară Maria, tămăduitoarea bolnavilor

  • 13.00-14.00: Prânzul (din pacheţele proprii)

  • 14.00: Adoraţia euharistică şi binecuvântarea bolnavilor cu sfântul sacrament

  • 14.45: Plecarea spre casă.

Din iniţiativa papei Ioan Paul al II-lea, începând cu anul 1992, pentru ziua de 11 februarie, a fost instituită Ziua Mondială a Bolnavului, o zi specială de rugăciuni pentru bolnavi, prin care se doreşte sensibilizarea credincioşilor faţă de cei care suferă.

Din dispoziţia episcopului Petru Gherghel, din motive pastorale, Ziua Bolnavului se celebrează în Dieceza de Iaşi în ziua de 13 mai, ziua apariţiei Sfintei Fecioare Maria la Fatima, a cărui Centenar îl sărbătorim anul acesta.

Şi anul acesta, va fi organizat un pelerinaj special pentru bolnavi, la Cacica, în ziua de vineri, 12 mai 2017. Organizatori vor fi: Oficiul pentru Pastoraţia Sanitară al Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi, în colaborare cu Serviciul de Îngrijire la Domiciliu al Centrului Diecezan Caritas, Oficiul pentru Pelerinaje, sanctuarul de la Cacica şi parohiile Diecezei de Iaşi.

Toate datele vor fi transmise către doamna Antonina Dogariu – coordonator diecezan al Programului Servicii de Îngrijiri la Domiciliu la tel. 0741/453335, de asemenea, domnişoarei Adriana Ianuş, coordonator executiv al aceluiaşi program, la tel. 0752/557950.

Pentru informaţii suplimentare despre pelerinaj se poate lua legătura cu: pr. Eugen Robu – responsabil al Oficiului pentru Pastoraţia Sanitară, tel. 0747/475718; pr. Anton Mărăndescu, OFMConv – rectorul sanctuarului de la Cacica, tel. 0230/237009, 0763/318635.

În scrisoarea Oficiului pentru Pastoraţia Sanitară, trimisă preoţilor din Dieceza de Iaşi ca pregătire a acestui pelerinaj, se mai precizează:

Preoţii parohi şi persoanele consacrate sunt rugate:

– să fie sensibili la această acţiune diecezană şi să organizeze rugăciuni speciale, incluzând şi Novena de pregătire la acest eveniment, pentru bolnavii care nu se pot deplasa la Cacica, deoarece în această zi se celebrează la nivel diecezan Ziua Bolnavului

– să organizeze la nivel parohial pregătirea bolnavilor (cel puţin un bolnav din parohiile mici, iar din parohiile mari mai mulţi!), care să participe la pelerinajul diecezan al bolnavului de la Cacica;

– pe cât este posibil, să fie selectaţi bolnavii care deţin cărucioare medicale, pentru a uşura participarea lor la celebrări;

– să fie organizată deplasarea spre Cacica şi, acolo unde este necesar, să fie susţinute financiar costurile aferente pelerinajului;

– bolnavii cu probleme speciale să se asigure că au tratamentul medicamentos cu ei;

– să confirmaţi şi o eventuală prezenţă a Sfinţiei Voastre la acest pelerinaj şi să transmiteţi lista cu numărul bolnavilor şi numele parohiei până la data de 10 mai 2017.

Pentru aceeaşi zi, invitaţia călduroasă de a participa la pelerinaj este adresată şi personalului medical catolic al Diecezei de Iaşi. Prin prezenţa lor, medicii, asistenţii medicali, personalul auxiliar medical, sunt chemaţi să contribuie la consolidarea comuniunii cu cei care suferă.

Sperând într-o bună şi rodnică colaborare în vederea reuşitei acestui pelerinaj, vă dorim ca Sfânta Fecioară să vă însoţească cu protecţia şi ajutorul ei, în toate activităţile pastorale.

Pr. Eugen Robu

*

„Privirea Mariei, Mângâietoarea mâhniţilor, luminează faţa Bisericii în angajarea sa zilnică pentru cei nevoiaşi şi cei suferinzi. Roadele preţioase ale acestei griji a Bisericii faţă de lumea suferinţei şi a bolii sunt motiv de mulţumire adusă Domnului Isus, care s-a făcut solidar cu noi, ascultând de voinţa Tatălui şi până la moartea pe cruce, pentru ca omenirea să fie răscumpărată. Atâta bogăţie de umanitate şi de credinţă nu trebuie să se risipească, ci mai degrabă să ne ajute să ne confruntăm cu slăbiciunile noastre umane şi, în acelaşi timp, să găsim un nou elan pentru a contribui la răspândirea unei culturi care respectă viaţa, sănătatea şi demnitatea persoanelor, şi printr-o abordare corectă a chestiunilor bioetice, a tutelării celor mai slabi şi a îngrijirii mediului”.

(Din Mesajul Sfântului Părinte Francisc pentru a XXIV-a Zi Mondială a Bolnavului 2017)

Sursa: ercis.ro

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.