Categorii

Pr. Wilhelm Clofanda

   S-a născut la Gherăeşti în anul 1883. Studiile primare le-a făcut în localitatea natală, după care a intrat, la 24 august 1894, în seminarul diecezan din Iaşi. După absolvirea seminarului a fost sfinţit preot la Iaşi, în ziua de 26 noiembrie 1906. În afară de perioada 1907-1909, când a fost paroh de Tămăşeni, toată activitatea preoţească şi-a desfăşurat-o la Botoşani.

   După arestarea părintelui Gheorghe Peţ, părintele Wilhelm Clofanda a condus Dieceza de Iaşi în calitate de ordinarius substitutus, până la 8 martie 1951, când a fost arestat. A fost închis la Sighet şi Canal. După eliberare a revenit la Botoşani, unde, după o lungă suferinţă, a trecut la cele veşnice, în ziua de 23 martie 1969.

   În această perioadă atât de dură pentru Dieceza de Iaşi, ca de altfel pentru întreaga Biserică Catolică din România, problema clerului era foarte stringentă. De aceea, unii episcopii, în dorinţa de a lăsa posibilitatea ca unii din tinerii vrednici de taina Preoţiei să fie consacraţi, beneficiind de favoruri speciale din partea papei Pius al XII-lea, au consacrat în clandestinitate câţiva episcopi. Cel puţin unul dintre ei, pe care îl cunoaştem, a fost consacrat episcop pentru Dieceza de Iaşi. Este vorba de ep. Ioan Duma.

   S-a născut la 5 noiembrie 1896 în satul Valea Mare, judeţul Bacău. Studiile primare le-a făcut în localitatea natală, după care a studiat în Seminarul Franciscan din Hălăuceşti şi Facultatea de Teologie din Roma, unde a fost sfinţit preot la 22 iunie 1924. Întors în ţară, a fost preot vicar la Săbăoani, până la 30 septembrie 1925, după care a fost numit profesor şi director la Seminarul din Hălăuceşti. În toamna anului 1928 a fost numit vicar şi apoi paroh la Galaţi, unde a rămas până în anul 1949, când a fost arestat. În această perioadă, mai exact la 8 decembrie 1948, a fost consacrat episcop pentru Dieceza de Iaşi de către nunţiul Patrik O’Hara. Consacrarea a fost secretă şi fără asentimentul Guvernului Român, de aceea nu a fost recunoscută public şi nici nu a figurat în statisticile oficiale.

   În anul 1949 a fost arestat şi condamnat la trei ani de închisoare, fiind închis la Popa Şapcă şi Jilava. După eliberare, vine la Iaşi, dar este rearestat şi condamnat la 25 de ani de închisoare. Totuşi, la 23 septembrie 1955, a fost eliberat şi i s-a impus domiciliu obligatoriu la Mihail Kogălniceanu şi Târgu Jiu. Aici a fost paroh până la 1 iunie 1981, când s-a pensionat pentru limită de vârstă. A murit la 16 iulie acelaşi an şi a fost înmormântat în cimitirul din satul natal.

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.