Categorii

Pr. Roberto, papa îl trimite pe cardinalul Krajewski ca să celebreze Liturghia de înmormântare

Cardinalul elemozinier factotum, cap care gândeşte şi braț operativ al carității pontifului, figură de referință pentru „preoţii străzii”, ieri a părăsit sacrele ziduri vaticane pentru a ajunge la Como. În această dimineață în catedrală, Konrad Krajewski celebrează Liturghia de înmormântare pentru pr. Roberto Malgesini, preotul „celor din urmă” în vârstă de 51 de ani asasinat prin înjunghieri pe stradă, marți. Cardinalul manifestă astfel apropierea papei Francisc de familia părintelui Roberto şi de comunitatea din Como.

Cardinalul polonez nu rostește omilia, încredinţată episcopului, monseniorul Oscar Cantoni – „care era foarte bun prieten al părintelui Roberto”, spune Krajewski – însă la sfârşitul celebrării va rosti un mesaj de afect şi încurajare, ducând salutările şi îmbrățișarea papei, unit în durere şi în rugăciune cu cei din familie, cu prietenii şi cunoscuții părintelui Malgesini. Gândindu-se la nenorociţii ajutați în fiecare zi de pr. Roberto, până în ultima, fatala, dimineață, Krajewski aminteşte că iubirea nu moare niciodată, transcende chiar şi moartea fizică, pentru că se transmite şi merge înainte.

Reflectând asupra operei şi asupra sfârșitului tragic al părintelui Malgesini, vine în minte pagina din Evanghelie în care se citește că „Nu este iubire mai mare ca asta, a-şi da viaţa pentru prietenii săi”. Şi Krajewski îi îndeamnă pe preoţi – inclusiv pe el însuși – şi pe laici să preia mărturia părintelui Roberto în angajarea asiduă şi zilnică în favoarea aproapelui aflat în dificultate mai mare, marginalizat, discriminat. Este principala misiune a creştinilor, spune el.

Papa Francisc dedicase părintelui Malgesini un gând emoționat la audiența generală de miercuri, în timpul căreia i-a adus „laudă lui Dumnezeu pentru mărturia, pentru martiriul acestui martor al carității faţă de cei mai săraci”. Pontiful a invitat la rugăciune „în tăcere pentru el şi pentru toţi preoţii, surorile, laicii, laicele, care lucrează cu persoanele nevoiașe şi rebutate de societate”.

De Domenico Agasso jr

(După Vatican Insider, 19 septembrie 2020)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.