Categorii

Pr. Petru Pleşca

rector-petru-plesca   S-a născut la 5 februarie 1905 la Fântânele Vechi, judeţul Iaşi. A studiat în seminariile din Iaşi şi Bucureşti, după care a fost trimis să-şi continue formarea teologică în Colegiul „Bringole-Salle” din Genova, Italia, unde a fost hirotonit preot în anul 1931. Întors în ţară, a fost numit paroh de Bârgăuani, iar apoi, paroh de Grozeşti.

   În perioada 1942-1946 i-a fost încredinţată conducerea Seminarului din Iaşi, în calitate de rector, într-o perioadă foarte grea din cauza războiului şi refugiului la Beiuş. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, seminarul a funcţionat în clădirile de pe Copou, însă numai până în primăvara anului 1944, când a fost evacuat la Beiuş, la internatul Liceului „Mihail Pavel”. Părintele Pleşca a trebuit să ducă numeroase tratative pentru clarificarea situaţiei seminariştilor, mai ales că unii dintre ei au fost înrolaţi în armată.

   În luna septembrie 1945, seminariştii care au perseverat în chemare s-au întors la Iaşi, sub conducerea părintelui rector Petru Pleşca. La Timişu de Jos, lângă Braşov, au fost reluate cursurile „filozofilor” până la începutul anului şcolar 1945-1946, când s-a putut redeschide Seminarul diecezan în clădirile de lângă episcopie, deoarece cele de pe Copou nu fuseseră reparate.

Întrucât, din 20 august 1946, conducerea Seminarului din Iaşi i-a fost încredinţată părintelui Anton Trifaş, preotul Petru Pleşca a preluat Parohia Oituz-Grozeşti, iar după moartea episcopului Durcovici a fost numit ordinarius substitutus al Diecezei de Iaşi, iar apoi episcop. Episcopul Petru Pleşca a murit subit în ziua de 19 martie 1977 şi a fost înmormântat la Grozeşti-Oituz.

 

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.